Het idee van contactlenzen is al in 1508 bedacht, maar is pas in de negentiende eeuw voor het eerst verder uitgewerkt. In 1887 heeft een professioneel glasblazer de eerste contactlens gemaakt en bij zichzelf ingezet maar pas in de volgende eeuw is deze technologie verbeterd. In 1960 kwam ook de zachte lens in zicht en ook deze is de jaren daarop verder ontwikkeld. Op dit moment worden er meer zachte lenzen verkocht dan harde lenzen, maar wat is het verschil? Wanneer zijn harde of zachte lenzen geschikt?

Harde lenzen

Vaak wordt gedacht dat harde contactlenzen zijn gemaakt van glas. Dit is een tijdje wel het geval geweest, maar dat is al lang niet meer zo. Glas veroorzaakte namelijk veel oogirritaties, waardoor mensen deze lenzen niet comfortabel konden dragen. Tegenwoordig worden harde lenzen, door de verandering van materiaal, ook wel vormstabiele lenzen genoemd. Vrij snel na de ontdekking van polymethylmethacrylaat werden ook contactlenzen van dit materiaal gemaakt. Deze lenzen van PMMA hebben als voordeel dat ze zeer duurzaam zijn en in de exacte vorm van je oog kunnen worden gemaakt (en dus erg goed zitten). Het nadeel van PMMA is dat de stof vrijwel geen zuurstof doorlaat, waardoor je ogen sneller moe worden.

Recent zijn harde contactlenzen een stuk verbeterd. Er is namelijk een nieuw type harde lens ontwikkeld, genaamd de 'RGP' (Rigid Gas Permeable) lens. Deze lenzen laten een stuk meer zuurstof door dan de lenzen gemaakt van PMMA. Ook worden er door dit materiaal minder schadelijke stoffen opgenomen. Het nadeel van harde lenzen blijft dat ze niet flexibel zijn en daardoor niet altijd even comfortabel zitten.

Voordelen Nadelen
+ Worden op maat gemaakt voor jouw oog
+ Je zicht gaat iets minder snel achteruit
+ Absorberen minder schadelijke stoffen
+ Scheuren minder snel en gaan dus langer mee
+ Kunnen verschillende oogafwijkingen corrigeren
+ Minder last van ontstekingen
- Zitten minder comfortabel
- Zijn duur om te vervangen
- Langere gewenningsperiode

Zachte lenzen

Zachte contactlenzen zijn al een tijdje op de markt, maar vooral de laatste jaren hebben ze een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zo worden er tegenwoordig lenzen gemaakt van silicone hydrogel, wat in vergelijking met de hydrogel lenzen een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid heeft. Ook hebben lenzen gemaakt van dit materiaal een zeer hoog watergehalte. Dit materiaal zorgt er dus voor dat de lenzen comfortabeler zijn en de ogen frisser aanvoelen. Zachte lenzen zijn gemaakt van een biologisch vriendelijke zachte stof, die zich volledig vormt naar de vorm van het oog.

Zachte lenzen hebben ook enkele nadelen. Zo raken ze sneller vervuild, drogen ze sneller uit en zijn ze minder duurzaam dan harde lenzen. Ook worden ze voor een standaardmodel van een oog gemaakt, met als doel dat ze zich automatisch vormen naar je oog doordat ze flexibel zijn. Hierdoor zijn dit type lenzen niet voor ieder oog geschikt, ondanks dat de voorkeur van de meeste mensen wel bij zachte lenzen ligt.

Voordelen Nadelen
+ Zitten zeer comfortabel
+ Zijn stukken goedkoper
+ Er zijn dag & nacht lenzen
+ Hebben nauwelijks gewenningstijd nodig
+ Beschikbaar als daglenzen, weeklenzen en maandlenzen
+ Goed te gebruiken bij sporten
- Absorberen meer viezigheid
- Drogen sneller uit
- Zijn soms moeilijker in te zetten
- Vergen vaak meer onderhoud

Harde of zachte lenzen?

De keuze voor harde of zachte lenzen hangt sterk van je persoonlijke voorkeur en situatie af. Daarom is het altijd verstandig om je goed te laten adviseren door een opticien, oogarts of optometrist.

Het is altijd belangrijk om te letten op je persoonlijke situatie als je de keuze tussen harde of zachte lenzen maakt. Over het algemeen kan er gezegd worden dat veel mensen zachte lenzen als prettiger ervaren. Wel zijn ze wat duurder, met name doordat de lenzen minder lang meegaan en meer lenzenvloeistof nodig hebben. Heb je echter vaak last van oogirritaties, dan passen harde lenzen misschien beter bij jouw ogen. Deze laten namelijk vaak beter zuurstof door en zorgen voor minder oogproblemen.

Alles kort op een rijtje voor het maken van jouw keuze:

  • Advies van je opticien: vraag advies aan de opticien, deze weet het beste welke lenzen bij jouw ogen passen
  • Kosten: zachte lenzen zijn vaak goedkoper dan harde lenzen
  • Comfort: de meeste mensen vinden zachte lenzen comfortabeler
  • Gevoeligheid: heb je snel last van irritaties of ontstekingen dan zijn harde lenzen vaak beter
  • Baan/hobby's: zachte lenzen zijn geschikter als je veel sport

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!