Na een vermoeiende werkdag ben je aan het uitrusten op de bank. Je wrijft door je vermoeide ogen, maar dan... Waar is je contactlens gebleven? Is de verschoven contactlens achter je oog verdwenen? Nee hoor! In een paar eenvoudige stappen zit je contactlens zo weer op de juiste plek. Wij leggen je hier uit hoe je gemakkelijk dit probleem op kunt lossen en hoe je in een mum van tijd je lens weer hebt gevonden!

Geen paniek - de lens is niet weg

Bijna iedere lensdrager heeft wel eens last gehad van een verschoven contactlens. Je lens verschuift doordat je in je oog hebt gewreven of een plotseling beweging hebt gemaakt. Het lijkt alsof je verschoven contactlens totaal verdwenen is. Je ziet ineens wazig en krijgt een vreemd gevoel. Je gaat paniekerig op zoek naar de lens, maar vindt hem niet. Mensen die dit probleem ervaren gaan er vaak meteen vanuit dat de lens achter het oog is geschoven en deze alleen nog met professionele hulp verwijderd kan worden. Gelukkig is dit niet het geval! In maar een paar stappen heb jij je lens zo weer terug.

Verdwenen in het oog: lichamelijk onmogelijk

Over het algemeen komt het maar zelden voor dat contactlenzen die door de opticien zijn aangemeten verschuiven. Laat een ding in ieder geval duidelijk zijn: de lens kan niet achter het oog verdwijnen, dit is anatomisch gezien gewoon onmogelijk. Dit komt doordat het bindweefsel van het boven- en onderooglid naadloos verbonden is met het bindweefsel van het oog. Op die manier is de toegang vanuit dit gebied geblokkeerd.

Wanneer je je lens kwijt bent, bevindt deze zich dus in ieder geval niet achter je oog. Maar, waar is je contactlens dan wel? In de meeste gevallen verschuift de lens omhoog, onder je bovenste ooglid. Heel zelden verschuift de lens naar beneden, onder het onderste ooglid. Dit komt dan meestal door alle pogingen die al gedaan zijn de lens terug te vinden. Hoe krijg je dan nu je lens eruit zonder professionele hulp?

Stap voor stap: het terugvinden van je verschoven contactlens

Het is erg aangeraden om je lenzen altijd met schone handen in je ogen te doen en er ook weer uit te halen. In het ergste geval kunnen anders namelijk ziekteverwekkers en bacteriën de balans van het oog verstoren, wat dan weer kan leiden tot nare infecties.

De volgende stappen moeten je helpen je lens weer terug te vinden:

  1. Gebruik een grote spiegel en goede kamerverlichting om er zeker van te zijn de contactlens te kunnen zien. Indien mogelijk, vraag een tweede persoon je te assisteren. Deze persoon kan gemakkelijker onder je ooglid kijken en over het algemeen de positie van je lens beter bepalen.
  2. Raak voorzichtig met je wijsvinger je ooglid aan. Probeer zo weinig mogelijk druk uit te oefenen, maar onderzoek het oppervlak op eventuele oneffenheden. Op deze manier zou je de lens kunnen voelen.
  3. Heb je hem gevonden, dan kunnen er verschillende soorten trucs gebruikt worden. Dit is afhankelijk van of de lens zich onder het bovenste of onderste ooglid bevindt.

Onder het bovenste ooglid

In de meeste gevallen is de contactlens onder het bovenste ooglid geschoven. Vanaf deze plek is wel iets moeilijker de lens terug op zijn plek te krijgen. Controleer eerst de positie door je bovenste ooglid op te tillen met je middel- en wijsvinger. Dit doe je bijvoorbeeld door voorzichtig aan je wimpers te trekken. Nu zou je de lens moeten kunnen zien zitten. Vervolgens laat je je bovenste ooglid weer los en probeer je met je vinger zachtjes de lens te verplaatsen. Dit doe je door zacht te drukken en in rondjes je vinger over je ooglid te bewegen, van boven naar het midden van je oog.

Onder het onderste ooglid

Wanneer de contactlens onder je onderste ooglid is geschoven, zal het terugvinden je iets gemakkelijker afgaan. Om je lens te vinden trek je je onderste ooglid naar beneden met je middel- en wijsvinger. Als het goed is kun je de lens nu zien zitten. Als je hem gevonden hebt, kun je zoals je normaal gesproken ook doet, de lens uit je oog halen met je vinger.

Nadat je je lens hebt terug gevonden, is het van belang dat je de lens checkt op mogelijke beschadigingen. Dit is van belang om er zeker van te zijn dat er geen kapotte stukjes van de lens zijn achter gebleven in je oog. Daarnaast kan het dragen van een beschadigde lens zorgen voor irritatie in je oog.

Alleen in geval van nood heb je professionele hulp nodig

Als bovenstaande stappen niet leiden tot het terugvinden van je lens, kan een oogarts of opticien je helpen. Het is ook verstandig een specialist te raadplegen als je je lens beschadigd uit je oog hebt gehaald. Het is dan mogelijk dat er nog stukjes lens in je oog zitten. De gezondheid van je ogen is immers erg belangrijk!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!