Wil je wakker worden met helder zicht in plaats van elke keer te zoeken naar je bril wanneer je alarm gaat? Als dat zo is, zijn extended wear contactlenzen misschien wel de juiste keuze voor jou.

Wat is het verschil tussen daily wear (DW) en extended wear lenzen (EW)?

Contactlenzen kunnen worden onderverdeeld in twee soorten, op basis van hoe lang ze gedragen mogen worden voordat je ze moet verwijderen:

  1. Daily wear (lenzen die je verwijdert voor het slapengaan)
  2. Extended wear (lenzen die je ook ’s nachts kan dragen)

Daily wear lenzen zijn handiger voor sommige mensen dan EW lenzen, omdat ze zeer weinig onderhoud vereisen en een uitstekend zicht bieden. Een daily wear lens moet je verwijderen voor het slapen gaan, want ze zijn niet FDA goedgekeurd voor extended wear. Een dergelijke lens kan dagelijks, wekelijks, maandelijks of per kwartaal worden vervangen, afhankelijk van het merk.

"Extended wear" is de aanduiding gegeven aan lenzen die zijn goedgekeurd door de FDA voor nachtelijk gebruik.

EW lenzen zijn dunner dan zachte daily wear lenzen of zijn gemaakt van silicone hydrogel materiaal. Dit geavanceerde lensmateria   al laat de lenzen beter "ademen" dan gewone zachte (hydrogel) lenzen. Dit is vooral belangrijk wanneer lenzen continu worden gedragen voor langere tijd.

De meeste zachte extended wear lenzen zijn goedgekeurd voor maximaal zeven dagen non-stop dragen, afhankelijk van de aanbevelingen van je oogspecialist. Sommige EW-lenzen zijn goedgekeurd voor maximaal 30 dagen non-stop dragen.

Voordelen van EW-lenzen

Extended wear lenzen kunnen nuttig zijn voor:

  1. Mensen met een onvoorspelbare of actieve levensstijl. Bijvoorbeeld, militair personeel of natuurliefhebbers, die niet altijd in staat zijn om hun lenzen goed schoon te maken of te onderhouden. Dit geldt ook voor hulpverleners en ploegenarbeiders die voordelen ondervinden aan extended wear lenzen die voor langere periodes gedragen kunnen worden.
  2. Mensen met een afwijkend binoculair gezichtsvermogen. Sommige problemen met het binoculair gezichtsvermogen, met inbegrip van amblyopie, worden beter aangepakt met continuerende visiecorrectie.
  3. Mensen met een bijzonder slecht zicht. Sommige dragers met hoge brekingsfouten (bijziendheid, verziendheid of astigmatisme) vinden het zeer nuttig om te allen tijde duidelijk te kunnen zien, vooral bij het onverwacht wakker worden 's nachts.

Het is belangrijk op te merken dat sommige ogen het ’s nachts dragen van contactlenzen niet verdragen. Tijdens de aanpassing en opvolging van je lenzen zal je oogarts je adviseren of je je EW-lenzen 's nachts kan dragen en hoeveel dagen non-stop dragen je ogen kunnen verdragen.

Risico's en andere overwegingen

Het non-stop dragen van contactlenzen (dag en nacht) verhoogt het risico op keratitis, slijmvliesontsteking, ooglidirritatie of -ongemak,  omdat bacteriën en andere potentieel gevaarlijke micro-organismen zich kunnen vasthechten aan de lenzen en vast komen te zitten tussen de lenzen en je ogen.

Ooginfecties zijn vanzelfsprekend zeer gevaarlijk. Als je ogen geïrriteerd, rood of ongemakkelijk aanvoelen en het verwijderen van je lenzen niet helpt, ga dan langs bij je dokter.

Contactlenzen verminderen de zuurstoftoevoer naar het voorste oppervlak van je hoornvliezen,  zodat je ogen minder in staat zijn om te vechten tegen hoornvliesinfecties. Als je gedurende meerdere dagen non-stop EW-lenzen draagt, neemt het risico op deze problemen aanzienlijk toe.

Het dragen van lenzen tijdens het slapen geeft nog steeds een groter risico op complicaties dan het dagelijks verwijderen van je lenzen. Om deze reden raden de meeste oogspecialisten nu daily wear lenzen aan als het voorkeursalternatief voor extended wear lenzen.

Let op dat niet alle lensdragers de extended wear optie mogen gebruiken, dus zorg ervoor dat je raad vraagt aan je oogarts. Eenmaal goedgekeurd, raden we aan om deze merken van extended wear lenzen eens te bekijken.

Extended Wear lenzen merken

Air Optix Aqua Night & Day

Dit is de meest voorgeschreven en algemeen aanvaard als de toonaangevende lens als het gaat om extended wear. Air Optix Aqua Night & Day kan maar liefst 30 dagen meegaan zonder verwijdering. Deze ongelooflijke draagtijd komt van het hebben van de hoogste snelheid van zuurstofoverdraagbaarheid van alle zachte contactlenzen.

Air Optix Aqua

Het eenvoudige merk Aqua, ook van de Air Optix-familie, is ook een extended wear lens, maar tegen een meer hanteerbare prijs.  Deze lenzen kunnen 6 nachten worden gedragen voordat verwijdering en reiniging nodig zijn.

Biofinity

Biofinity is een klassieke maandlens van CooperVision die 6 opeenvolgende nachten gedragen kan worden.  Biofinity lenzen zijn gemaakt van een ademend materiaal dat zuurstof vrij laat stromen door de lens, waardoor je ogen vochtig, helder en comfortabel blijven. Het geheim is de Aquaform technologie die de relatie tussen zuurstof en water optimaliseert, waardoor een meer flexibele lens ontstaat.

Bausch & Lomb ULTRA

Deze lens kreeg zijn extended wear label in 2018 en kan nu 6 nachten gedragen worden voor reiniging nodig is. Moisture Seal-technologie maakt de Bausch & Lomb ULTRA  ideaal voor frequente schermgebruikers. 90% van de ULTRA lensdragers geeft aan dat ze minder droge ogen ervaren na een dag werken met digitale apparaten.

PureVision2

Last but not least: Purevision 2 komt overeen met de duurzaamheid van Air Optix Night & Day Aqua, omdat de FDA deze ook heeft goedgekeurd voor 30 nachten non stop extended wear. Deze lenzen zijn speciaal ontwikkeld om reflecties, schitteringen en halo's te verminderen en bieden een uitzonderlijk comfort.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!