Er bestaan meerdere soorten lenzen, waaronder dag- en nachtlenzen. Nachtlenzen zijn ervoor gemaakt om, zoals de naam al aangeeft, tijdens het slapen te dragen. Terwijl je slaapt corrigeren de lenzen je ogen. Daardoor hoef je de hele dag geen bril of lenzen meer te dragen. Wij zullen je in deze blog meer uitleggen hoe deze lenzen werken en wanneer ze gedragen kunnen worden.

Hoe werken nachtlenzen precies?

Nachtlenzen zijn, net als gewone contactlenzen, meestal gemaakt van plastic. Alhoewel ze misschien erg op normale lenzen lijken, hebben ze en hele andere werking. Het zijn op maat gemaakte lenzen die het hoornvlies vervormen. Lenzen die overdag gedragen worden doen dit niet. Die zorgen namelijk alleen voor een andere lichtinval op het netvlies. Wanneer het hoornvlies vervormt kun je de hele dag scherp zien. Nachtlenzen worden 's nachts gedragen in plaats van overdag. 's Morgens worden de contactlenzen weer uitgedaan en hoeft er geen bril of lenzen meer gedragen te worden. Dit is natuurlijk erg makkelijk voor mensen met een uitdagend dagleven waarbij de lenzen makkelijk vuil kunnen worden.

Het hoornvlies vervormen

Elke nacht dat de lenzen gedragen worden, wordt het zicht verbeterd. Dit betekent dat wanneer je een sterkte hebt van -4.00 dpt en nachtlenzen draagt, je wakker wordt met een een sterkte van -2.00 dpt. Wanneer je de volgende nacht weer de nachtlenzen draagt, zal je de dag erop wakker worden met een sterkte van -1.00 dpt. Je zult pas verschil zien wanneer de lenzen minimaal 4 uur op een nacht gedragen worden. Afhankelijk van jouw oogsterkte, moeten de lenzen minimaal een aantal nachten gedragen worden. Nadat de lenzen een langere tijd gedragen worden, is het soms niet meer nodig om de nachtlenzen elke nacht te dragen.

Het verbeteren van jouw sterkte gaat net zo lang door tot het zicht herstelt lijkt. Helaas is het dragen van nachtlenzen geen permanente oplossing. Wanneer je dus stopt met het dragen van de lenzen, zal het hoornvlies zich weer langzaam vervormen tot het weer de oorspronkelijke, verkeerde vorm heeft. Dit zorgt er ook voor dat het zicht weer slechter wordt. Wanneer je de lenzen dan weer een nacht draagt, past het hoornvlies zich weer aan naar de juiste vorm.

Wie kunnen nachtlenzen dragen?

Nachtlenzen kunnen niet door iedereen worden gedragen. Ze kunnen namelijk alleen gedragen worden door mensen die bijziend zijn. Dit betekent dat je een minsterkte moet hebben. De lenzen kunnen in principe oogcorrecties tot -4.50 dpt doen. Wanneer je graag dit type lenzen wilt dragen, raden wij je aan om contact op te nemen met een oogspecialist. Die kan je dan helpen om uit te zoeken of het bij jouw ogen past.

Nachtlenzen zijn ideaal voor mensen met een uitdagende levensstijl of gevoelige ogen. Zo kunnen ze een voordeel bieden aan hooikoortspatiënten en mensen die snel last hebben van droge ogen. Ook zijn ze ideaal voor mensen die op kantoor werken, zoals achter een computer of in een droge ruimte. Daarnaast is deze soort oogcorrectie ook handig voor sporters, omdat er geen lenzen zijn die vuil kunnen worden. Wanneer je geen laserbehandeling wilt doen, maar ook overdag geen contactlenzen wilt dragen kunnen nachtlenzen ook een goede oplossing zijn.

Wat kosten nachtlenzen?

Lenzen die je 's nachts draagt zijn vaak duurder dan lenzen die je overdag draagt. Daglenzen of maandlenzen zijn vaak minder duur. De prijzen kunnen erg variëren tussen opticiens. Gemiddeld zul je in het eerste jaar rond de €500 moeten uitgeven aan nachtlenzen. In het eerste jaar moet je vaker contactlenzen aanschaffen dan in de daaropvolgende jaren, waardoor je na het eerste jaar ongeveer €350 tot €400 euro kwijt zal zijn aan de lenzen. Deze prijzen zijn inclusief controles en lenzenvloeistof. Wanneer je van plan bent om de lenzen aan te schaffen, kun je het beste van te voren vragen aan de opticien aan wat voor een prijs je moet denken.

Onderzoek naar nachtlenzen

In Nederland dragen nog niet zoveel mensen nachtlenzen. Nederlanders zijn echte brillendragers en we vinden het nog steeds vreemd om een object op onze ogen te leggen waardoor we beter zien. In Japan en China worden nachtlenzen daarentegen juist heel veel gebruikt. De speciale lenzen voor in de nacht bestaan inmiddels al 15 jaar en veel mensen over de hele wereld gebruiken ze.

Hierdoor zijn er genoeg testpersonen die bewijzen dat nachtlenzen werken. Als je de lenzen koopt, steun je hiermee onderzoek naar nachtlenzen. Er wordt veel aandacht besteed aan eventuele gevaren en nadelen van de unieke lenzen. Jaarlijks komen er dan ook kleine verbeteringen. Tot nu toe zijn er gelukkig nog geen gevaren of nadelen ontdekt.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar nachtlenzen, raden we je aan om een afspraak met de opticien te maken. Zo kun je controleren of je ogen geschikt zijn voor deze speciale lenzen in de nacht en een prijsopgave vragen.

Pas goed op dat je niet je normale lenzen een nacht lang in gaat houden!

Lenzen een nacht lang inhouden

Als je per ongeluk je lenzen 's nachts hebt ingehouden, merkte je waarschijnlijk dat je ogen de volgende dag erg droog aanvoelden. Dit heeft te maken met een zuurstofgebrek. Tijdens het slapen met je contactlenzen in, wordt het hoornvlies volledig afgesloten. De vezels in je ogen hebben zuurstof nodig, maar krijgen dit niet voldoende, doordat je nog lenzen in hebt. Je ogen halen dan zuurstof uit het bloed. Hierdoor krijg je meer bloedvaten in je oog en worden ze groter. Met als resultaat dikke, vaak rode en pijnlijke ogen.

Is het kwaad al geschied? Haal dan meteen wanneer je wakker wordt de lenzen uit. En reinig de lenzen goed. Het kan echter voorkomen dat de lenzen zitten vastgezogen aan je hoornvlies. Wacht dan even voordat je de lenzen uithaalt. Druppel vervolgens wat verzachtende oogdruppels in je ogen en verwijder ze voorzichtig. Het beste geef je je ogen een dagje rust en draag je de lenzen niet, maar schakel je over naar een bril.

Welke lenzen zijn wel geschikt om mee te slapen?

Zoals je hebt gelezen is het geen goed idee om ’s nachts je daily wear lenzen in te houden. Toch is er goed nieuws! Er zijn namelijk wel lenzen die geschikt zijn om ’s nachts te blijven dragen. Deze worden ook wel extended wear lenzen genoemd.

Extended Wear lenzen

Extended wear (EW) lenzen zijn ontworpen om ook ’s nachts te kunnen dragen. Je hebt lenzen die je 7 dagen kunt inhouden, maar ook die je 30 dagen kunt inhouden. EW lenzen worden voornamelijk gebruikt in bepaalde beroepen, zoals bijvoorbeeld bij de marine en bij de landmacht. Zodat in noodsituaties je gelijk op pad kunt gaan en niet eerst je lenzen in hoeft te doen. Night & Day lenzen zijn eigenlijk altijd zachte lenzen.

De Air Optix® night and day kunnen 30 dagen achter elkaar gedragen worden zonder problemen. Door de speciale silicone hydrogel laten de lenzen meer zuurstof door naar het hoornvlies. Hierdoor is de kans op rode en geïrriteerde ogen kleiner. Als je net als veel anderen ’s nachts je lenzen wilt blijven dragen heb je met dit type lens de beste keus voorhanden.

Helaas kan niet iedereen zijn of haar lenzen inhouden tijdens het slapen. Mensen met gevoelige ogen en die al eerder problemen hebben gehad met het dragen van contactlenzen, verdragen de extended wear lenzen soms niet tijdens het slapen. Het is daarom raadzaam om altijd eerst naar je opticien te gaan en met hem of haar te overleggen of deze lenzen een optie zijn voor jou.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!