Slapen met lenzen, het overkomt iedereen weleens. Het komt regelmatig voor dat je per ongeluk vergeet je lenzen uit te doen voor het slapen. Of je denkt dat een middagdutje doen met contactlenzen in geen kwaad kan. Als je wakker wordt voelen je ogen droog en geïrriteerd aan en zitten je lenzen ‘vastgeplakt’ aan je ogen. In dit artikel leggen we uit waarom je beter niet met lenzen kan slapen en bieden we een alternatief.

Kan je met lenzen slapen?

Een van de belangrijkste regels als je contactlenzen draagt is dat je niet moet gaan slapen met lenzen in. Lenzen beperken de zuurstoftoevoer en de toevoer van vocht naar je ogen. Dit is echter geen probleem als je je lenzen elke avond uitdoet. Maar als je vaker met lenzen slaapt kan dit problemen veroorzaken zoals droge ogen, rode ogen of een oogontsteking.

Is slapen met lenzen slecht?

Slapen met lenzen wordt niet aangeraden en is slecht voor de gezondheid van jouw ogen. Gemiddeld slapen we 6 tot 8 uur per nacht. Tijdens de nachtrust wordt het hoornvlies in de ogen onvoldoende voorzien van zuurstof, omdat er haast geen traanvocht tussen het hoornvlies en de ogen komt. Doordat we in onze slaap niet knipperen, worden onze ogen niet gehydrateerd. Hierdoor zullen lenzen uitdrogen en zal je last hebben van rode, geïrriteerde ogen en kunnen de lenzen plakken aan de ogen.

Met lenzen slapen, wat nu?

Je hebt met lenzen geslapen en je ogen voelen droog en pijnlijk aan. Meestal zitten de lenzen vast aan het oog. Zo verwijder je de lenzen veilig en voorkom je schade aan de lens en je oog.

  • Doe niet meteen je lenzen uit, ook al voelen ze oncomfortabel aan. Door de droogte kunnen ze moeilijker zijn om uit te doen.
  • Knipper een paar keer voorzichtig met je ogen om ze te hydrateren.
  • Als je lenzen nog steeds droog aanvoelen, druppel dan oogdruppels om je lenzen weer vochtig te maken. Zo voorkom je een gescheurde lens.
  • Doe de lenzen voorzichtig uit en zet ze niet meteen weer in. Probeer de volgende dag de lens weer in te doen. Geef je ogen rust om te herstellen.
  • Neem contact op met je opticien of contactlensspecialist als de klachten aanhouden.

Ben je een keer ergens anders blijven slapen en ben je je lenzenvloeistof vergeten? Dan raden wij je toch aan om je lenzen uit te doen. In dit artikel vertellen we meer over alternatieven die je kunt toepassen als je je lenzenvloeistof bent vergeten.

Hoe lang mag je slapen met lenzen?

Het slapen met lenzen wordt sterk afgeraden voor de gezondheid van je ogen. Ook voor een middagdutje of een korte nachtrust wordt het aangeraden om de lenzen uit te doen. Op deze manier voorkom je dat je ogen droog en geïrriteerd aanvoelen bij het wakker worden.

Welke lenzen zijn wel geschikt om mee te slapen?

Er bestaat een alternatief voor lensdragers die liever slapen met lenzen in. Als je dit graag doet, wordt aangeraden om dit met dag-en-nacht lenzen te doen. Deze innovatieve lenzen worden ook wel Extended Wear lenzen genoemd.

Extended Wear lenzen

Extended Wear lenzen (EW) zijn zachte lenzen ontworpen om ‘s nachts te dragen. Deze contactlenzen hoef je ‘s avonds niet uit doen en kun je dus de gehele dag en nacht dragen. Dit type lens wordt gemaakt van speciale silicone hydrogel, een materiaal met een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Hierdoor kun je dag-en-nachtlenzen meerdere dagen lang onafgebroken dagen. Er bestaan verschillende varianten waaronder weeklenzen en maandlenzen.

slapen-met-lenzen-air-optix-night-day-nachtlenzen

De Air Optix Night and Day van Alcon zijn contactlenzen die je 30 dagen zowel overdag als ‘s nachts achter elkaar kan dragen. Het silicone hydrogel materiaal zorgt ervoor dat er tijdens het slapen voldoende zuurstof naar het hoornvlies wordt gevoerd. Zo heb je minder snel last van rode en geïrriteerde ogen.

Echter zijn de lenzen niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld voor mensen met extra gevoelige ogen. Het wordt daarom aangeraden om langs een contactlensspecialist te gaan voordat je overstapt van lenzen.

Wil je zo min mogelijk tijd besteden aan de onderhoud van je lenzen? Of verantwoord kunnen slapen met contactlenzen in? Probeer dan Extended Wear lenzen van Air Optix Aqua Night and Day!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!