Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen; wortels zijn goed voor je ogen. Wortels zijn niet de enige groenten die goed zijn voor je ogen. Het eten van de juiste voedingsstoffen zal ervoor zorgen dat je ogen gezond blijven. Zo kan het eten van bepaalde voeding ervoor zorgen dat: je minder kans hebt op ooginfecties hebt, je zicht minder snel achteruit gaat, en je misschien geen leesbril hoeft. Naast groenten zitten er ook belangrijke voedingsstoffen in ander soort eten. Lees verder om erachter te komen welke groenten goed zijn voor je ogen.

Goede voedingsstoffen voor ogen

Wat zit er dan in die groenten dat goed is voor je ogen? Een belangrijke voedingsstof zijn antioxidanten. Hieronder valt bijvoorbeeld vitamine C en E, zink en koper. Deze voedingsstof neemt wel tot 30 procent het risico weg van maculadegeneratie, wat een verslechtering van het zicht is.

Een andere goede voedingsstof zijn carotenoïden. Dit is ook een soort antioxidant welke helpt bij het tegengaan van risico op verschillende oogaandoeningen. Zo hou je dus je ogen gezond!

Van deze voedingsstof heb je vast wel is gehoord; Omega-3. Het zit in vis, oliën en je hoort het misschien wel is terugkomen in de boterreclames. Deze Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk bij de ontwikkeling van de ogen op jonge leeftijd. Ook kan het droge ogen tegengaan, waar veel mensen last van hebben.

De laatste belangrijke voedingsstof die je ogen kan helpen zijn mineralen. Mineralen zoals zink en koper zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed en snel worden opgenomen door het lichaam. Wanneer alles goed wordt opgenomen, kunnen de stoffen goed hun werk doen en de ogen gezond houden.

Voeding en groenten goed voor je ogen

Oké, welke voedingsstoffen belangrijk zijn is nu duidelijk. Maar welke voedingsmiddelen horen daarbij? Wanneer we dat weten, dan kunnen we er ook echt wat mee. Dit zijn dus onder andere groenten, maar ook andere soorten voedingsmiddelen.

 • Bladgroenten
  Om antioxidanten binnen te krijgen kan je heel goed bladgroenten eten. Voorbeelden hiervan zijn spinazie en boerenkool. Dit zijn vrijwel de beste groenten die goed zijn voor je ogen.
 • Gekleurd voedsel
  In gekleurd voedsel zitten carotenoïden. Hieronder vallen dus wortels, paprika, maïs, courgette en nog veel meer verschillende soorten groenten en fruit. Vaak zit er in deze groenten niet alleen carotenoïden, maar ook andere soorten antioxidanten!
 • Vis
  In vele soorten vis zit Omega-3. De vissoorten met de meeste Omega-3 zijn zalm, tonijn en makreel.
 • Eieren
  In eieren zitten verschillende soorten antioxidanten, waaronder in de eidooiers veel carotenoïden. Ook eieren zijn dus goed om je ogen gezond te houden.
 • Schelpdieren
  Er zijn verschillende schelpdieren die veel zink bevatten, zoals o.a. oesters. Hierdoor zullen de belangrijke voedingsstoffen makkelijker en beter worden opgenomen in het lichaam.

Voedingssupplementen innemen

Een andere manier om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen kan door het innemen van voedingssupplementen. Hiervoor kunnen er extra vitaminen, antioxidanten of mineralen worden ingenomen. Alhoewel voedingssupplementen een grotere hoeveelheid heeft van de voedingsstoffen, worden deze minder goed opgenomen door het lichaam. Het is dus aan jezelf om te kijken naar je voedingspatroon en of je dit wilt aanpassen of dat je liever een supplement inneemt.

Boodschappen deze week

Het is voor iedereen zelf te bepalen wat het beste past bij iemand zijn voedingspatroon. Wel raden wij je aan om deze week is extra op te letten wat jij in je boodschappenkarretje legt. Hou in je achterhoofd de genoemde groenten en voedingsmiddelen en neem deze mee naar huis. Met deze ingrediënten kan je echt wel een lekkere maaltijd klaarmaken die ook nog is goed is voor je ogen.

Ben je te laat met het veranderen van jouw dieet en heb jij al een zichtvermindering? Dan is het toch goed om alsnog goed op te letten wat je eet om te voorkomen dat het nog erger achteruit gaat. Wel kunnen wij je helpen met het vinden van passende lenzen, zodat je tóch scherp zicht hebt.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!