Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ogen goed gehydrateerd blijven. Door bepaalde omstandigheden kan het zo zijn dat je ogen uitdrogen. Zo zorgen sommige lenzen ervoor dat de ogen uitdrogen of zit je bijvoorbeeld in een droge ruimte. Het is verstandig om dan oogdruppels te gebruiken, zodat de ogen toch goed bevochtigd blijven. Om het meeste voordeel uit oogdruppels te halen, is het wel belangrijk dat je ze correct gebruikt. Er bestaat een juiste manier om oogdruppels in te brengen en deze zullen wij voor jou in deze blog uitleggen!

Je ogen werken dus hard, of je nu achter een computerscherm zit op je werk of aan het scrollen bent door je Instagram feed. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van droge ogen. Oogdruppels hebben ontelbare gezondheidsvoordelen en kunnen droge ogen onmiddellijk verlichten. Wanneer je ze regelmatig gebruikt, blijven de ogen gezond en zal het dragen van contactlenzen comfortabeler zijn.

Hou je ogen vochtig

Dat je ogen droog aanvoelen kan meerdere redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je in een droge omgeving bevindt, je langdurig naar een beeldscherm kijkt of lenzen draagt. Vaak komt het dus doordat je minder knippert dan normaal. Knipperen helpt om stof en vuil uit het oog te houden. Daarnaast bevochtigt het de ogen, waardoor ze gezond blijven. Het hebben van droge ogen kan heel vervelend zijn. Gelukkig is dit vaak makkelijk op te lossen met het gebruik van oogdruppels. Oogdruppels hebben dezelfde functie als knipperen. Ze houden namelijk de ogen vochtig, wanneer je niet zo vaak knippert.

Veel soorten oogdruppels worden ontwikkeld om de natuurlijke tranen na te bootsen. Om dit te doen, gebruiken verschillende bedrijven diverse componenten. In veel oogdruppels kun je de volgende stoffen vinden:

 • Smeermiddelen om je ogen vochtig te houden
 • Elektrolyten, zoals natrium en kalium, die je oogoppervlak kunnen herstellen
 • Conserveermiddelen die het groeien van bacteriën in de flesjes verhinderen

Sommige mensen zijn allergisch voor conserveermiddelen, waardoor de ogen geïrriteerd raken. Voor deze mensen bestaan er ook conserveermiddelvrije oogdruppels.

Hoe breng ik oogdruppels in?Stappenplan oogdruppels inbrengen

Zodra je een paar keer geoefend hebt, zal het inbrengen steeds sneller en makkelijker gaan. Wij nemen je stap voor stap mee, zodat jij op de juiste manier oogdruppels gebruikt.

 1. Voordat je de oogdruppels gebruikt, moet je je handen wassen met warm water en zeep. Droog ze af met een schone handdoek. Als je geen water en zeep hebt, kan je ook handreiniger gebruiken.
 2. Kantel je hoofd naar achteren en trek je onderste ooglid naar beneden met één hand. Hou het flesje vast in je andere hand met de opening naar beneden. Indien nodig kan je je hand stabiliseren door het deels te laten rusten op je voorhoofd.
 3. Richt beide ogen naar het plafond.
 4. Druppel eenmaal in je onderste ooglid. Zorg ervoor dat het flesje je oog en wimpers niet raakt.
 5. Sluit je oog zachtjes en buig je hoofd naar de vloer. Gebruik je vinger om een lichte druk uit te oefenen op de binnenhoek van je oog terwijl je oog gesloten blijft. Dit voorkomt dat de vloeistof naar je neusholte gaat en in je mond of keel terechtkomt.
 6. Doe de dop weer op het flesje. Raak het uiteinde niet aan en probeer het niet schoon te maken.
 7. Herhaal voor het andere oog of berg het flesje op zoals aangegeven op het etiket of door je opticien. Gebruik de druppels een keer per dag, tenzij anders aangegeven op de handleiding.

Oogdruppels voor contactlenzen

Mensen die contactlenzen dragen, kunnen sneller last krijgen van geïrriteerde of droge ogen. Zij kunnen dan oogdruppels gebruiken die het comfort verbeteren. Ook kunnen ze helpen met het verwijderen van vuiltjes om irritaties te verhelpen en weer helder zicht te geven. Het is belangrijk om goede oogdruppels uit te zoeken die gebruikt kunnen worden in combinatie met contactlenzen. De opticien kan helpen om het best passende product voor jou aan te bevelen.

Een voorbeeld van druppels die ontwikkeld zijn voor mensen met contactlenzen zijn Blink Contacts Oogdruppels. Deze vloeistof vermindert irritatie en vermoeidheid van de ogen, zodat je weer een helder zicht krijgt én weer comfortabel te dag kan doorbrengen. Wanneer je het lastig vindt om oogdruppels in te brengen, kun je Blink Refreshing Spray gebruiken. Dit is een spray die je op de ogen sprayt om ze te hydrateren. Ook dit product is te gebruiken wanneer je lenzen draagt.

Nog enkele tips voor het gebruik van oogdruppels

 • Hou het flesje gesloten en bewaar deze zorgvuldig op kamertemperatuur (sommige druppels moeten in een koelere omgeving bewaard worden).
 • Zorg ervoor dat het uiteinde van het flesje niks aanraakt. Zo houdt je bacteriën weg die je oog kunnen infecteren.
 • Laat niemand anders je oogdruppels gebruiken.
 • Controleer de vervaldatum en gebruik geen oogdruppels die over de datum zijn.
 • Gooi het flesje weg na de aanbevolen tijd. De oogdruppels kunnen geïnfecteerd raken als je ze langer gebruikt dan geadviseerd.
 • Uitzonderlijk kan iemand allergisch zijn voor bepaalde oogdruppels. Als dit het geval is, raden wij je aan om een oogarts te raadplegen.

Met ons stappenplan en onze tips moet het je vast lukken om oogdruppels goed en veilig in te brengen! Als je na onze tips nog steeds problemen ervaart, kun je het beste met jouw oogspecialist bespreken hoe je dit het beste kan aanpakken. Bij 123Optic kan je voordeliger dan bij de opticien online oogdruppels bestellen van topmerken.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!