Dieren zien de wereld heel anders dan mensen. Toch zien de meeste diersoorten de wereld een stuk minder gedetailleerd dan wij. Wij delen in deze blog de top 5 dieren met het scherpste en slechtste zicht met je!

Hoe zien dieren? Het zicht van dieren onderling verschilt enorm. Het organisme met het scherpste zicht ziet maar liefst 10.000 keer scherper dan het organisme met het minst scherpe zicht. Sommige diersoorten zien scherper en kunnen zelfs ultraviolette straling waarnemen. Andere dieren zien de wereld juist wazig of helemaal niet. Het zicht van een dier is perfect aangepast aan zijn behoeften en leefomstandigheden.

Top 5 dieren met het beste zicht

 1. Roofvogels - alle roofvogels hebben een uitstekend zicht op lange afstand, maar adelaars vallen op. Ze kunnen ongeveer acht keer zo ver zien als mensen, waardoor ze een ander dier op een afstand van ongeveer 3 km kunnen spotten. Adelaars kunnen ook snel de focus verleggen, waardoor ze kunnen inzoomen op hun prooi. Ook zien ze meer kleuren en kunnen ze UV-licht zien.
 2. Uilen - deze roofdieren hebben een uitstekend nachtzicht, maar kunnen overdag ook goed zien. De ogen staan recht naar voren gerecht, waardoor ze een ongelooflijk binoculair zicht krijgen. Hoewel hun ogen niet kunnen bewegen kunnen uilen hun kop bijna helemaal rond bewegen tot een gezichtsveld van 270 graden zonder hun lichaam te bewegen. Hun grote ogen bevatten meer staafjes dan mensen ogen waardoor ze gevoeliger zijn voor licht.
 3. Mantisgarnalen - mensen hebben 3 soorten kegeltjes in onze ogen, waardoor we kleuren kunnen waarnemen. Mantisgarnalen hebben daarentegen 16 soorten kegels, waardoor ze een geavanceerd kleur herkenningssysteem hebben. Door de opstelling van hun ogen kunnen ze hun ogen onafhankelijk van elkaar bewegen. Ze hebben daarom een breed gezichtsveld en kunnen kleine kleurveranderingen vrijwel onmiddellijk oppikken.
 4. & 5. Schapen en geiten - grazende dieren had je waarschijnlijk niet verwacht in deze top 5. Als je de ogen van een geit bestudeert, zul je merken dat hun pupillen de vorm hebben van horizontale lijnen. Schapen en geiten moeten constant alert zijn en hebben brede en smalle horizontale pupillen waardoor ze een breder gezichtsveld hebben dan bijna elk ander dier. Wanneer ze hun kop laten zakken, draaien hun ogen ook zodat ze constant zicht hebben op het gebied om hen heen.

Top 5 dieren met het slechtste zicht

 1. Neushoorns - de Afrikaanse neushoorns komen voor op de savannes. Ze staan het meest bekend om hun indrukwekkende hoorns en ongelooflijke snelheid. Dus qua snelheid hoef je niet te proberen weg te rennen van een neushoorn. Hoewel neushoorns tot 50 km (30 miles) per uur kunnen rennen, kunnen ze op 5 meter afstand geen onderscheid maken tussen objecten. Dus ook niet tussen een mens en een boom.
 2. Vleermuizen - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn vleermuizen niet blind. Wel is het zicht van vleermuizen ontzettend slecht. Om voedselbronnen zoals insecten te lokaliseren zendt de vleermuis een reeks supersonische krijsen uit die tegen het doelwit stuiteren en terugveren.
 3. Stieren - stieren zijn kleurenblind en het is dus niet de welbekende rode doek die het dier woedend maakt tijdens een stierengevecht. Een stier reageert op bewegingen en niet op kleuren. Wanneer je een rood doek stil voor een stier houdt zal hij er dus niet op reageren.
 4. Diepzeevissen - driekwart van de aarde is bedekt met water, maar hoe beïnvloedt dat de visie voor diepzeevissen? Volgens onderzoek zijn vissen, naarmate je dieper de oceaan in gaat, geëvolueerd om een vreselijk zicht te hebben. Dat betekent dat bepaalde vissen nauwelijks licht kunnen waarnemen.
 5. Mollen - het zicht van mollen is vergelijkbaar met het zicht van diepzeevissen. Mollen gebruiken hun ogen zo weinig dat bij sommigen zelfs huid over hun ogen groeit.

Hoe dieren zien, wist je dat...

 • Witte katten met blauwe ogen vaak doof zijn
 • Octopussen rechthoekige pupillen hebben
 • Een krabspin acht ogen heeft
 • Een honingbij vijf ogen heeft
 • Vissen met hun ogen open slapen

Goedkoop online lenzen bestellen

Hoewel mensen geen superieur nachtzicht hebben, geen UV-licht kunnen waarnemen of meer dan 180 graden kunnen zien, hebben we wel het perfecte zicht dat past bij onze levensstijl. Ook hebben we geluk dat we ons gezichtsvermogen kunnen verbeteren als we een verminderd zicht ervaren. In tegenstelling tot elk ander dier.

Wil je goedkoop lenzen bestellen? Bij 123Optic ben je verzekerd van de beste prijs met een super service. Met alle contactlenzen van grote merken en bijpassende lenzenvloeistoffen, ben je ervan verzekerd dat wij je favoriete lenzen snel en goedkoop kunnen leveren.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!