Tegenwoordig recyclen we steeds meer. Zo worden bepaalde stoffen hergebruikt om weer nieuwe producten te ontwikkelen. Veel mensen dragen zachte lenzen voorzien van een bepaalde draagtijd. Je vervangt de lenzen dan elke dag, week of maand en dus gaan er veel lenzen gewoonweg de prullenbak in. Maar kan je contactlenzen recyclen? En hoe doe je dat dan? Wij leggen het allemaal voor je uit.

De klimaatverandering komt steeds vaker aan bod en zo proberen we ook steeds meer manieren te vinden om verspilling tegen te gaan. In 2017 werden er bijvoorbeeld 70 miljoen daglenzen gebruikt in Nederland. Dat zijn er veel! Mensen gooien vaak hun lenzen weg in de prullenbak of het toilet. Het is dus niet bekend bij mensen of je contactlenzen kan recyclen. Om jou te helpen duurzamer te zijn en om de aarde een beetje te helpen, geven wij jou handige tips over wat je kan doen met jouw gebruikte lenzen.

Wat is de juiste manier om contactlenzen te recyclen?

De meeste contactlenzen zijn niet biologisch afbreekbaar en zijn vaak van soorten kunststof gemaakt. Alhoewel mensen elke dag lenzen doorspoelen door het toilet, is dit heel slecht voor het milieu. De lenzen komen terecht in het riool en kunnen uiteindelijk zelfs ecosystemen aantasten. Daarom is het goed om een betere weg te vinden om jouw lenzen weg te gooien. Vanwege de omvang en het materiaal van lenzen, is het niet mogelijk voor recyclingsfabrieken om ze te verwerken. De huidige, standaard recyclingprogramma's nemen lenzen dus niet mee. Wel zijn er fabrikanten die een recycling initiatief hebben opgestart om lenzen zo op een duurzame wijze op te ruimen.

Wat kan er gerecycled worden?

Ookal kunnen de lenzen niet bij het gerecyclede afval, de verpakking kan dat wel. De verpakking bestaat meestal uit een kartonnen doosje, blister en folie. Als je er in ieder geval voor zorgt dat je de verpakking recyclet, ben je al op de goede weg.

  • De kartonnen verpakkingen kun je weggooien in de papierbak.
  • De blisterverpakkingen, waar de contactlenzen inzitten, kun je weggooien bij het plastic afval. Zorg er wel voor dat de verpakking leeg is!
  • De folie die om de blisterverpakkingen heen zit kan niet bij het plastic afval. Deze kun je weggooien bij het restafval.
  • De vloeistofflessen en lenzendoosjes mogen, afhankelijk van het materiaal, bij het plastic afval. Je kan ook de lenzendoosjes hergebruiken.

Fabrikanten die duurzaam contactlenzen recyclen

Aangezien het niet mogelijk is om contactlenzen zelf te recyclen, zijn er initiatieven ontstaan van lensfabrikanten die duurzamer willen ondernemen. Ze zorgen onder andere voor minder plasticgebruik, duurzame producten, maar ook voor een oplossing om de lenzen tóch te recyclen. Dankzij deze initiatieven is het mogelijk om te kiezen voor duurzamere fabrikanten en producten, zodat je toch een klein beetje dat verschil maakt.

Menicon heeft de Miru 1Day Menicon flat pack ontwikkeld, waarbij de verpakkingen een stuk platter zijn en dus minder plastic bevatten. Ook gebruikt het minder zoutoplossing en is de folie gemaakt van een recyclebaar materiaal.

Johnson & Johnson werkt samen met TerraCycle om contactlenzen in het Verenigd Koninkrijk te recyclen. Het bedrijf ontving in 2017 ook de Environmental Leader Award voor Acuvue Oasys 1-Day omdat ze duurzamere verpakkingen gebruiken.

Bausch & Lomb heeft het BioTrue ONEday Recyclens programma. Je kunt de BioTrue ONEday contactlenzen inleveren bij speciale verzamelpunten, waarna deze volledig worden gerecycled. Ook gebruikt Bausch & Lomb duurzame energie voor de productie van de lenzen.

Ook al is het dus niet mogelijk om jouw lenzen bij het plastic afval te gooien, zijn er wel degelijk manieren om jouw lenzen op een duurzamere manier weg te gooien. Het is belangrijk om een verschil te maken voor het milieu in ons dagelijks leven en dat iedereen hier een steentje aan bij draagt. Heb jij leuke ideeën of tips over het recyclen of hergebruiken van jouw lenzen? Of misschien wel van iets heel anders! Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!