Ontzettend veel mensen dragen contactlenzen. Toch weten maar weinig mensen hoe contactlenzen werken. Heb jij je weleens afgevraagd hoe dat kleine plastic cirkeltje op je oog er automatisch voor zorgt dat je beter kunt zien? We gaan het mysterie voor je ontrafelen.

Hoe werkt het oog?

Om te begrijpen hoe contactlenzen werken, is het belangrijk om een klein beetje te begrijpen hoe je oog werkt. Wanneer licht weerkaatst wordt vanaf een object gaat het door het hoornvlies, de pupil en de lens richting het netvlies. Door het netvlies worden signalen naar onze hersenen afgegeven. Deze signalen worden dan weer omgezet in beelden. Zo kunnen we zien. Als door een bepaalde oogafwijking het beeld niet recht, maar scheef op je netvlies terecht komt, zie je dus niet scherp.

Hoe werken contactlenzen?

Contactlenzen zijn gemaakt om oogafwijkingen te corrigeren, waardoor je weer helder zicht krijgt. Ze drijven als het ware op een klein laagje traanvocht, waardoor ze op een natuurlijke manier meebewegen met het oog. Net als brilglazen, zorgen contactlenzen ervoor dat het licht op een andere manier op het netvlies terecht komt. Dit doen ze door het licht zodanig af te breken, dat de lichtstralen precies samenkomen op het netvlies.

Oogafwijkingen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen voor verschillende soorten oogafwijkingen. Deze corrigeren de afwijkingen dus ook op andere manieren. Hieronder kun je deze afwijkingen vinden:

  • Bijziendheid (myopie) met deze oogafwijking zie je objecten van ver wazig en objecten van dichtbij scherp. Sferische contactlenzen zoals bijvoorbeeld de Avaira lenzen van CooperVision corrigeren deze conditie.
  • Verziendheid (hypermetropie) is het tegenovergestelde van bijziendheid en objecten van dichtbij zijn wazig en veraf kun je wel scherp zien.
  • Presbyopie is leeftijd gerelateerd en zorgt er, net als bij hypermetropie, voor dat je objecten van dichtbij niet meer scherp ziet en van ver wel. Het wordt veroorzaakt doordat de lens in je oog minder flexibel wordt en niet meer kan accommoderen. Mensen met deze afwijking dragen meestal multifocale lenzen.
  • Astigmatisme is een oogafwijking die gecorrigeerd wordt met een cilindrische lens, ook wel torische lens genoemd. Het  hoornvlies van mensen met astigmatisme is niet rond, maar meer ovaalvormig. Hierdoor valt het licht verkeerd het oog binnen en zie je wazig.

Soorten lenzen

Nu je beter weet hoe contactlenzen werken, zetten we de verschillende type lenzen nog even voor je op een rijtje:

Soort lens Specifieke eigenschappen
Daglenzen Elke dag nieuwe lenzen. Super-hygiënisch en geen gedoe met lenzenvloeistof of lenzendoosjes.
Weeklenzen De lenzen vervang je een of 2 wekelijks en kunnen vaak ook 's nachts gedragen worden.
Maandlenzen Maandlenzen worden maandelijks vervangen en zijn er voor allerlei oogafwijkingen en sterktes
Torische lenzen Voor mensen met astigmatisme. Een cilindrische afwijking gaat vaak samen met een min- of plussterkte.
Multifocale lenzen Deze lenzen zorgen er voor dat je zowel met een afwijking van veraf en dichtbij goed kunt zien.
Silicone Hydrogel Silicon Hydrogel is een nieuw, comfortabeler, materiaal waarvan contactlenzen worden gemaakt.
Kleurlenzen Kleurlenzen kunnen je oogkleur accentueren of zelfs compleet veranderen. Deze zijn er ook zonder sterkte en zowel voor dagelijks gebruik leuk als voor een feestje.
Lenzenvloeistof Alle contactlenzen, behalve daglenzen, dien je dagelijks schoon te maken met lenzenvloeistof.

Contactlenzen zijn dus gemaakt om oogafwijkingen te corrigeren. Ze drijven op het traanvocht voor een natuurlijk gevoel. Meestal zijn lenzen dun en voel je ze bijna niet. Daardoor zijn ze ideaal om weer helder zicht te krijgen. Je kan tegenwoordig gemakkelijk contactlenzen online bestellen. Dit doe je snel bij 123Optic.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!