Net als ieder ander medisch product krijgen contactlenzen een vervaldatum. Contactlensdragers negeren het liefst deze datum, maar is dat wel zo verstandig? Wat kan er gebeuren als je je niet aan de houdbaarheid van lenzen houdt?

De houdbaarheid van lenzen en de aanbevolen draagtijd: wat is het verschil?

Of het nu gaat om zachte of harde lenzen, weeklenzen of maandlenzen: lenzen zijn slechts beperkt houdbaar. Om kosten te besparen dragen sommige contactlensdragers hun lenzen tot ver na de aanbevolen draagtijd (van dus bijvoorbeeld een week of maand). Dit kan echter negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van je ogen. Dit is ook het geval wanneer de houdbaarheidsdatum genegeerd wordt.

Draagtijd en houdbaarheid van de lenzen

Houdbaarheid van contactlenzen infographic

Over het algemeen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de aanbevolen draagtijd en de houdbaarheidsdatum van contactlenzen. De aanbevolen draagtijd geeft de periode aan waarin je de lenzen kunt dragen. Dit kan dus een dag, een week of een maand zijn.

Houdbaarheid van daglenzen

Daglenzen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Dit type lens heeft een buitengewoon zachte materiaalsamenstelling met een hoog watergehalte. Gedurende de dag nemen de zuurstofdoorlaatbaarheid en het watergehalte voortdurend wat af. Daglenzen moeten om deze reden s' avonds worden weggegooid en zijn niet geschikt voor herhaaldelijk gebruik.

Houdbaarheid van weeklenzen

Weeklenzen kunnen één à twee weken al dan niet onafgebroken gedragen worden. Als je met de opticien hebt besproken de lenzen gedurende 7 dagen continue in te houden, moet je ze ook echt na 7 dagen weggooien. Dankzij de uitzonderlijke zuurstofdoorlaatbaarheid van dit type lenzen, is het mogelijk met deze lenzen in te slapen. Wil je de lenzen alleen overdag dragen, dan kun je ze 14 dagen dragen en dan weggooien. Hoe dan ook moet je je wel altijd ook aan de houdbaarheid van lenzen houden.

Houdbaarheid van maandlenzen

Maandlenzen kunnen gedurende 30 dagen gedragen worden. Het is daarbij niet relevant of je de lenzen op sommige dagen van de maand niet draagt. Als de blisterverpakking eenmaal geopend is, kunnen de lenzen 30 dagen gedragen worden. Zodra de blister geopend is, kunnen zuurstof en ziektekiemen bij de lens komen. Het is daarom van belang de lenzen na 30 dagen weg te gooien.

Meest voorkomende fout

Het overschrijden van de aanbevolen draagtijd van lenzen is de meest voorkomende fout gemaakt door contactlensdragers. Dit kan opzettelijk zijn, vanwege de kosten, of onopzettelijk door vergeetachtigheid. Lenzen langer dragen dan aanbevolen brengt hygiënische risico's met zich mee en vormt in het ergste geval een enorme bedreiging voor de gezondheid van het oog.

De houdbaarheid van lenzen

Zoals bij elk medisch hulpmiddel is de fabrikant verplicht een houdbaarheidsdatum aan het product te geven. De houdbaarheidsdatum (THT) staat op elke lensverpakking of op de blister. Deze datum geeft aan wanneer de houdbaarheid van de lenzen stopt. Na deze lenzen mag je de lenzen niet meer dragen. Maar wat gebeurt er dan als je de lenzen toch draagt nadat de houdbaarheidsdatum al is verlopen?

Het risico van verlopen contactlenzen

Het gebruik van verlopen lenzen stelt je ogen bloot aan onnodige risico's. Volgens verschillende studies van Amerikaanse wetenschappers draagt het niet houden aan de houdbaarheid van lenzen bij aan de ontwikkeling van infecties met ernstige en langdurige schade aan het oog. De onderzoekers concludeerden dat vooral het onderhoud en de verantwoorde omgang met contactlenzen dergelijke ziekten kan voorkomen.

De houdbaarheidsdatum van lenzen werd ook genoemd in de onderzoeken. De reden hiervoor is dat de zuurstofdoorlaatbaarheid van de contactlens in verpakte toestand afneemt: het sluit de fijne poriën van de lens. Zo kunnen lenzen over de datum leiden tot irritatie, roodheid en uiteindelijk ontstekingen van het oog. Dit komt dan doordat het hoornvlies niet voldoende zuurstof krijgt.

Het kan echt gevaarlijk worden wanneer de verlopen lenzen zorgen voor de vorming van bloedvaten in het hoornvlies. Bij langdurig gebrek aan zuurstof kunnen bloedvaten namelijk over de pupil heen gaan groeien. Dit zorgt dan voor extreme zicht vermindering.

Verdere tips voor het onderhoud van je contactlenzen

Naast het kijken naar de houdbaarheid van lenzen, is het ook aangeraden te letten op een aantal andere factoren die essentieel zijn voor een helder en gezond zicht. Het is erg belangrijk je handen te grondig te wassen na contact met bijvoorbeeld mogelijk besmet water. Daarnaast is het ook van belang je contactlenzen te reinigen en desinfecteren na gebruik. Tot slot is het ook van essentieel belang je lenzendoosje schoon te houden en om de 3 tot 6 maanden te vervangen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!