Het is zaterdagavond en je moet je lenzen opbergen, maar je hebt je lenzenvloeistof niet bij je en de winkels zijn gesloten. Het enige in de buurt is water. Maar kun je eenvoudig je contactlenzen in water bewaren?

De gevaren van het opslaan van contactlenzen in (kraan)water

Contactlenzen zijn een geweldige manier om uw zicht te verbeteren zonder een bril te dragen. Het is echter belangrijk om goed voor hen te zorgen om mogelijke gevaren te voorkomen. Een van de grootste gevaren is het opslaan van uw contactlenzen in kraanwater. Hoewel het misschien een handige optie lijkt, kan kraanwater eigenlijk vol schadelijke bacteriën en andere micro -organismen zijn die ernstige ooginfecties kunnen veroorzaken. Dit komt omdat leidingwater niet steriel is en een verscheidenheid aan verontreinigingen kan bevatten die je ogen kunnen schaden.

Bovendien hebben reizigers een hoger risico op ooginfecties vanwege de waterkwaliteit buiten ontwikkelde landen. Het is belangrijk om altijd steriele oplossingen te gebruiken bij het schoonmaken en opslaan van uw contactlenzen, vooral tijdens het reizen. Dit zal helpen om het risico op infectie te verminderen en uw ogen gezond te houden.

Om mogelijke gevaren te voorkomen, is het het beste om een ​​lenzenvloeistof te gebruiken die specifiek is ontworpen voor het reinigen en opslaan van uw lenzen. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw lenzen correct worden gereinigd en gedesinfecteerd, waardoor het risico op infectie wordt verminderd. Bovendien is het belangrijk om altijd uw handen te wassen voordat u uw contactlenzen hanteert om te voorkomen dat bacteriën of andere verontreinigingen naar uw ogen worden overgedragen.

Wat als u per ongeluk uw contactlenzen in water hebt opgeslagen?

Heeft u ooit per ongeluk uw contactlenzen in water opgeslagen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Het is een veel voorkomende fout die veel mensen maken. Het is echter belangrijk om te weten dat het opslaan van uw contactlenzen in water kan leiden tot ernstige ooginfecties. Dus, wat moet je doen als je deze fout al hebt gemaakt? Verwijder eerst de lenzen uit het water en spoel ze grondig af met de contactlensoplossing. Desinfecteer ze vervolgens met een nieuwe oplossing en laat ze minstens zes uur weken voordat ze ze opnieuw dragen. Het is ook belangrijk om de lenzen zo snel mogelijk te vervangen om een ​​verder risico op infectie te voorkomen.

Wat moet u doen als u uw lenzenvloeistof bent vergeten?

Het vergeten van uw lenzenvloeistof kan een echte pijn in het oog zijn. Of u nu op vakantie bent of gewoon boodschappen doet, het is belangrijk om een ​​backup-plan te hebben voor het geval u uw lenzenvloeistof vergeet.

Ten eerste, raak niet in paniek. Er zijn een paar opties beschikbaar voor u. Een optie is om zoutoplossing als tijdelijk vervanger te gebruiken. Hoewel het uw lenzen niet zo grondig schoonmaakt als uw reguliere vloeistof, zal het helpen om puin of irriterende stoffen weg te spoelen. Een andere optie is om waterstofperoxide-oplossing te gebruiken, die bij de meeste drogisterijen te vinden is. Zorg er echter voor dat u de instructies zorgvuldig volgt en laat de oplossing neutraliseren voordat u uw lenzen weer in doet.

Als u geen toegang hebt tot een van deze opties, kunt u proberen gedistilleerd water te gebruiken om uw lenzen te spoelen. Dit mag echter alleen in een noodgeval worden gedaan, omdat leidingwater schadelijke bacteriën en andere verontreinigingen kan bevatten. Het is ook belangrijk op te merken dat het gebruik van iets anders dan uw reguliere oplossing uw risico op ooginfecties en andere complicaties kan vergroten.

Conclusie

Het opslaan van contactlenzen in kraanwater kan leiden tot ernstige ooginfecties vanwege de aanwezigheid van schadelijke bacteriën en andere micro-organismen. Het is belangrijk om een ​​steriele contactlensoplossing te gebruiken en handen te wassen voordat u lenzen hanteert om te voorkomen dat bacteriën of andere verontreinigingen naar de ogen worden overgebracht. Reizigers moeten vooral voorzichtig zijn en steriele oplossingen gebruiken bij het reizen buiten ontwikkelde landen. Als contactlenzen per ongeluk in water worden opgeslagen, moeten deze worden verwijderd, gespoeld met contactlensoplossing, gedesinfecteerd met een nieuwe oplossing en minstens zes uur doorweekt voordat ze ze opnieuw dragen.

Lenzenvloeistof vergeten kan een gedoe zijn, maar er zijn alternatieve opties beschikbaar. Zoutoplossing kan worden gebruikt als een tijdelijk vervanger, terwijl bij de meeste drogistieken waterstofperoxide-oplossing kan worden gevonden. Het is echter belangrijk om de instructies zorgvuldig te volgen en de oplossing toe te staan ​​te neutraliseren voordat lenzen weer in te zetten. Het gebruik van gedestilleerd water mag alleen in een noodgeval worden gedaan, omdat leidingwater schadelijke bacteriën en andere verontreinigingen kan bevatten.

Het wordt aanbevolen om een ​​extra lenzenvloeistof in te pakken tijdens het reizen en extra voorzorgsmaatregelen te nemen om ogen te beschermen tegen potentiële gevaren. Er zijn ook producten beschikbaar om te helpen bij contactlenszorg, zoals oplossingen op reisformaat en lenskoffers. Reizigers moeten zich bewust zijn van het hogere risico op ooginfecties als gevolg van waterkwaliteit buiten ontwikkelde landen en steriele oplossingen gebruiken om lenzen te reinigen en op te slaan. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen mensen genieten van een duidelijk zicht zonder hun ogen in gevaar te brengen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!