De extreme kou kan, in combinatie met wind, sneeuw, regen en andere weersverschijnselen, de irritatie aan je ogen vergroten. Ontdek hier wat je moet weten over het veilig blijven dragen van lenzen in de winter.

Enkele winter gerelateerde vragen

Lenzendragers hebben soms last van droge ogen, vooral tijdens de koudere maanden. Dit wordt meestal veroorzaakt door de omgeving, bijvoorbeeld bij barre weersomstandigheden of droge ruimtes door verwarmingen. We hebben enkele mogelijk interessante vragen opgesteld over oogverzorging tijdens de winter.

Kunnen lenzen bevriezen?

Lenzen zullen nooit bevriezen, zelfs niet bij temperaturen van -60°C. Je lichaamstemperatuur zorgt er grotendeels voor dat de lenzen een normale temperatuur behouden, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat de lenzen te koud zouden worden. Je kan wel een droog en ongemakkelijk gevoel ondervinden bij winters weer, maar dit kan je makkelijk oplossen door oogdruppels of kunsttranen te gebruiken. Indien je een extreem ongemak voelt, neem dan contact op met je opticien voor een controle.

Kunnen mijn ogen verbranden door de zon?

Schadelijke Uv-stralen kunnen je ogen ernstig schaden, wat tot lasoog (sneeuwblindheid) kan leiden. De bovenste lagen van je hoornvlies zijn dan beschadigd. Enkele symptomen van lasoog zijn pijn en ongemak, zwelling, lichtgevoeligheid, hoofdpijn, tranende ogen en wazig zicht, verkleinde pupillen, vervormde kleuren en zelfs tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen. Je oogarts kan je een behandeling geven om de pijn te verzachten.

Zonnebrillen zijn niet alleen belangrijk tijdens de zomer, ze zijn ook nuttig tijdens de winter. Als je van plan bent om aan wintersport te doen, zoals skiën of snowboarden, vergeet dan zeker geen zonnebril mee te nemen die ten minste 98% van de UVA- en UVB-stralen van de zon filtert. Sneeuw kan Uv-stralen reflecteren en evenveel schade aanrichten als zonnen bij een temperatuur van 40°C!

Waarom tranen mijn ogen?

Je ogen tranen meestal omdat ze droog zijn. Dat lijkt misschien paradoxaal, maar elke irritatie aan het oog veroorzaak een traanreflex, dus ook droge ogen. Keratoconjunctivitis sicca (droge ogen), een aandoening die vaak voorkomt tijdens de winter, wordt veroorzaakt wanneer winterse winden het vocht van de bovenste laag van je hoornvlies verdampen. Daardoor moeten je traanklieren heel hard werken om het vochtgehalte te herstellen.

De meeste gevallen van tranende ogen zijn niet ernstig en lossen zichzelf op. Oogdruppels zijn in ieder geval een middel voor tranende ogen. Neem steeds meteen contact op met je oogarts als je veranderingen van gezichtsvermogen ondervindt.

Moet ik mijn lenzen verwisselen?

Tijdens de wintermaanden is het een goed idee om elke dag een nieuwe set lenzen te gebruiken om het risico op seizoensgebonden droge ogen te minimaliseren. Dagelijks je lenzen vervangen, is de makkelijkste manier om irritatie te verminderen en comfort te verhogen. Veel mensen schakelen dus over naar dagelijkse wegwerp lenzen.

Bovendien verhinderen silicone-hydrogel lenzen de verdamping van water en zijn ze het meest effectief om het vochtgehalte in je ogen te behouden. Vraag je oogarts om silicone-hydrogel lenzen, om je lenzenervaring zo comfortabel mogelijk te maken.

Onze tips en tricks

Je kan enkele dingen doen om je gezichtsvermogen deze winter gezond te houden. Kleine leefstijl veranderingen kunnen een enorme impact op je ogen en algemene gezondheid hebben. Lees onderstaande tips om te genieten van je contactlenzen tijdens de winter.

  • Gebruik een bevochtiger om het vochtgehalte in de lucht (en je ogen) te verhogen. Blijf binnenshuis weg van verwarmingen om droogheid en mogelijke infecties te vermijden.
  • Gebruik oogdruppels of kunsttranen voor onmiddellijke verlichting van elk ongemak en om je lenzen vochtig te houden. Het is ook belangrijk om een goede lensverzorgingsroutine te hebben om droogheid en mogelijke infecties te vermijden.
  • Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft, ook bij koude, barre weersomstandigheden. Tijdens de winter ben je geneigd om minder water te drinken, wat leidt tot dehydratatie. Minder water in het lichaam betekent minder tranen in je ogen, wat droogheid en ongemak kan veroorzaken.
  • Probeer je immuunsysteem te boosten door verse groenten en fruit, eieren, mager vlees en vlees te eten, om de griep en griep gerelateerde symptomen tegen te gaan.
  • Beperk het gebruik van digitale toestellen. Gedurende langere tijd op een scherm kijken, vermindert de knipperfrequentie en veroorzaakt wazig zicht en droge, geïrriteerde ogen. Digital eye strain’ (oogvermoeidheid) kan ervoor zorgen dat je lenzen oncomfortabel worden om te dragen, dus bezoek je opticien om dit probleem te bespreken. Buiten het testen van je gezichtsvermogen zal de oogspecialist een op maat gemaakt onderzoek van het oog en de traanfilter uitvoeren om de lens te vinden die het best bij je persoonlijke noden aansluit.

Ons gamma oogzorgproducten en daglenzen maakt het makkelijk om je ogen gezond en vochtig te houden tijdens de koudere maanden. Ontdek onze populairste producten!

Blink Intensive Tears Plus

Blink Refreshing Spray

ClearVision Comfort Tears

Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe

Dailies Total 1

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!