Stappenplan lenzen indoen en uitdoen

Contactlenzen zijn een medisch product en komen indirect in contact met de ogen. Het is daarom van belang om lenzen goed te onderhouden. Daarnaast moet je iedere dag opnieuw lenzen indoen en voor het slapen gaan uitdoen. Voor beginnende lensdragers kan dit nog een uitdaging zijn. Hieronder volgen daarom een aantal aanwijzingen en een instructievideo voor het indoen, uitdoen en onderhouden van lenzen.

Lenzen indoen

Als je al lange tijd contactlenzen draagt, kun je waarschijnlijk snel en gemakkelijk je zachte lenzen indoen. Ben je een beginnende lensdrager, dan kun je moeite hebben met je lenzen indoen. Je contactlenzen indoen op een goede manier is van groot belang om de lenzen comfortabel te dragen en voor de gezondheid van je ogen. We leggen hieronder stap voor stap uit hoe je het beste je lenzen kunt indoen.

Lenzen indoen in 10 stappen

 1. Ga goed om met je lenzen als je ze niet in hebt. Dit betekent dat je je lenzen altijd in lenzenvloeistof moeten bewaren (tenzij je daglenzen draagt). Zorg er daarnaast voor dat je je contactlenzen niet langer draagt dan de aangegeven draagtijd.
 2. Voor het lenzen indoen is het belangrijk om eerst je handen te wassen. Haal de lenzen niet uit de lenshouder voordat je je handen hebt gewassen.
 3. Tenzij je aan beide ogen dezelfde afwijking hebt, moet je goed opletten dat je de juiste lens in het juiste oog doet. Je lenshouder heeft een apart bakje voor je linker- en rechterlens. Een tip is om de lenzen altijd in dezelfde volgorde in te doen.
 4. Ga voor de spiegel staan en kijk recht vooruit.
 5. Plaats de lens op je vinger. Kijk uit met scherpe nagels, deze kunnen de lens beschadigen. Zorg ervoor dat de lens niet binnenstebuiten zit. Dit herken je aan het randje van de lens. Als een lens goed op je vinger zit lijkt het op een kommetje.
 6. Breng de lens richtig je oog en trek voorzichtig je bovenste ooglid omhoog en onderste ooglid naar beneden. Probeer niet te knipperen met je ogen. Het wilt weleens helpen om omhoog te kijken en niet te focussen met het oog waar je de contactlens in wilt doen.
 7. Plaats de lens zachtjes op je oog. Zorg ervoor dat de lens gecentreerd over je iris zit (het gekleurde deel van je oog). Beweeg indien nodig de lens zachtjes over je oogbal.
 8. Laat de huid rondom je ogen langzaam los. Zorg ervoor dat je het deel onder je ogen als eerste loslaat.
 9. Knipper langzaam een paar keer met je ogen. Als de contactlenzen niet comfortabel aanvoelen, moet je de contactlenzen schoonmaken en opnieuw indoen.
 10. Gooi de lenzenvloeistof in de lenshouder weg en laat het drogen. Vul de lenshouder met nieuwe vloeistof voordat je je lenzen weer uitdoet.

Je zult zien dat na een tijdje contactlenzen indoen een routineklus wordt.

Lenzen uitdoen in 8 stappen

Zachte lenzen uitdoen gaat ook het beste wanneer je voor jezelf een stappenplan aanhoudt. Zorg voor een vaste routine en een goede hygiëne. De stappen op een rij:

 1. Was je handen en droog ze af.
 2. Vul de lenshouder met lenzenvloeistof.
 3. Trek je onderste ooglid omlaag.
 4. Schuif de lens iets naar beneden, naar het witte gedeelte onder de iris.
 5. Knijp je vingers zachtjes samen en neem de lens voorzichtig uit.
 6. Leg de lens op de palm van je hand.
 7. Wrijf de lens in minimaal 10 seconden goed schoon met vloeistof.
 8. Leg de contactlenzen in de lenshouder.

Tips voor het onderhouden van lenzen

Hieronder hebben we een aantal tips voor het onderhouden van lenzen op een rij gezet:

 • Hanteer de lenzen altijd met schone en droge handen.
 • Spoel je contactlenzen nooit af met water, hierdoor worden ze onbruikbaar. Lees hier tips voor lenzenvloeistof vergeten.
 • Bestel nooit contactlenzen met een voorschrift voor een bril; de gegevens zijn anders.
 • Wrijf met lenzenvloeistof minimaal 10 seconden over de lens om deze schoon te maken.
 • Doe nooit je lens in je mond, dit vergroot de kans op infectie.
 • Neem bij klachten contact op met een oogspecialist.
 • Reinig het lenzendoosje dagelijks en laat netjes drogen.
 • Vervang de lenshouder minimaal iedere drie maanden.
 • Ruil nooit je contactlenzen met anderen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!