Veel lensdragers hebben er last van: jeukende, waterige of rode ogen. Vaak komt het door allergieën zoals pollen of gras en is het tijdelijk, namelijk alleen in het hooikoortsseizoen. Toch zijn er ook lensdragers die dezelfde klachten ervaren zonder dat zij hooikoorts hebben. Dit kan dan duiden op een allergie voor conserveermiddelen. Veel lenzenvloeistoffen bevatten deze conserveermiddelen, wat het niet makkelijker maakt voor mensen met deze allergie. Wij hebben een vergelijking gemaakt voor een goede lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen, zodat je de juiste oplossing vindt voor jouw ogen.

Allergisch voor conserveermiddelen

Zelfs nadat je al jaren lenzen draagt is het mogelijk dat je een allergie ontwikkelt voor lenzenvloeistof. Je zal dan ineens last hebben van waterige of gezwollen ogen. Het is belangrijk om erachter te komen voor welke conserveermiddelen je allergisch bent. Hiervoor moeten andere allergenen, zoals vuil, stof of andere deeltjes, worden uitgesloten. Door erachter te komen voor welk conserveermiddel je allergisch bent, kan je de juiste lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen kiezen.

Neem contact op met de oogarts bij allergische klachten

Een oogarts kan bepalen waardoor jij allergische klachten ervaart. Vaak zullen zij spreken over conjunctivitis (allergische conjunctivitis) of ooglidontsteking (allergisch contacteczeem). Zo'n allergische reactie is een heftige afweerreactie op een bepaalde stof. Dit komt doordat er antistoffen zijn aangemaakt tegen deze stof. Alleen een oogarts zal kunnen bepalen voor welke stof jouw ogen antistoffen heeft gemaakt en waar je dus allergisch voor bent.

Allergiebepaling door de oogarts

Om de juiste allergie te bepalen is het voor de oogarts nodig om de medische geschiedenis van de patiënt te weten. Ook wordt er een oogtest uitgevoerd en zullen de ogen worden beoordeeld. De klachten en symptomen zijn veelzeggend over waar je allergisch voor bent en hoe deze allergie is ontstaan. Hierna wordt er een allergietest uitgevoerd.

Afhankelijk van de symptomen kan een allergietest direct op het bindvlies worden uitgevoerd, waarbij het vermoedelijke allergeen in contact wordt gebracht met het bindvlies of de ooglidhuid.

Wanneer er uit de allergietest komt dat er een intolerantie is voor conserveermiddel is het belangrijk dat je op zoekt gaat naar een goede lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen die bij jouw ogen past. Veel lenzenvloeistoffen bevatten wél conserveermiddelen, waardoor het moeilijk kan zijn een goede vloeistof te vinden. In onze vergelijking komen meerdere lenzenvloeistoffen aan bod die bij jouw ogen kunnen passen.

Goede lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen

Gelukkig ontwikkelen bekende lensfabrikanten tegenwoordig ook lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen. Zo is het voor mensen met allergieën makkelijker om aan een goede, veilige lenzenvloeistof te komen. Peroxide-oplossingen bevatten geen conserveermiddelen, waardoor deze erg geschikt zijn voor mensen met allergieën. Deze producten zijn bedoeld om contactlenzen te desinfecteren. Meestal worden peroxide-systemen gebruikt door dragers van zachte lenzen, maar zijn er ook vloeistoffen op de markt geschikt voor harde lenzen. Bij dit type lenzenvloeistof is het wel belangrijk om de peroxide-oplossing te neutraliseren.

Alcon AOSept Plus - populaire lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen

aosept-plus-360ml

Dit peroxide-systeem verwijdert effectief vetten en eiwitafzettingen van de lenzen. Het is een goede desinfectie voor alle soorten contactlenzen. Zoals al eerder aangegeven, zijn peroxide-oplossingen ideaal voor lensdragers met gevoelige ogen. Peroxide-systemen worden dan ook vaak gebruikt door mensen met vormstabiele lenzen.

AOSept Plus is ontwikkeld door welbekende lensfabrikant Alcon. De lenzenvloeistof heeft een drievoudig effect dat de lenzen desinfecteert, reinigt en zelfs eiwitten verwijdert. De waterstofperoxide gecombineerd met poloxameer zorgt voor een goede verwijdering van residuen en eiwitten. Ook deze peroxide-oplossing moet worden geneutraliseerd voordat het in contact komt met het oog.

AOSept Plus HydraGlyde - goede lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen

aosept-plus-hydraglyde-360ml

Een andere lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen uit dezelfde lijn is AOSept Plus HydraGlyde. Dit peroxide-systeem is een verbeterde versie van de AOSept Plus, maar is alleen geschikt voor zachte contactlenzen. De HydraGlyde Moisture Matrix zorgt voor een goede bevochtiging van de lenzen. Vocht wordt vastgehouden in vochtkussens die zich aan het oppervlak van de lens binden. Deze technologie zorgt voor een beschermende laag tegen vet- en eiwitafzettingen.

Desinfectiestappen van het HydraGlyde-systeem

Voor een goede desinfectie van de contactlenzen is het belangrijk dat de schoonmaakroutine goed wordt uitgevoerd. Aan het einde van de dag moeten de contactlenzen in het bijgeleverde doosje van AOSept Plus HydraGylde worden gestopt. Deze vul je tot de lijn met de oplossing. De lenzen moeten tenminste zes uur in de oplossing weken. Je kunt de lenzen daarna eventueel nog met een salineoplossing spoelen.

Regard Multi-Purpose Solution - effectieve alles-in-één lenzenvloeistof

Als je op zoek bent naar een alles-in-één lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen dan is de Regard Multi-Purpose Solution een goede keuze. De lenzenvloeistof richt zich specifiek op mensen met allergieën en bevat dan ook anti-allergische middelen. De lenzenvloeistof zorgt voor een goede bevochtiging en zuurstoftoevoer. Met deze lenzenvloeistof zullen de lenzen ook goed schoon blijven door de effectieve reiniging.

ClearVision Comfort Tears - conserveermiddelvrije oogdruppels

clearvision-comfort-tears-15ml

Als je allergisch bent voor conserveermiddelen en last heb van droge ogen is het van belang dat je goede oogdruppels vindt. ClearVision Comfort Tears zijn hierbij een goede oplossing. De oogdruppels zijn ontwikkeld voor het opnieuw bevochtigen van droge ogen, ook wanneer deze zijn veroorzaakt door uitdagende omgevingen. Deze conserveermiddelvrije oogdruppels zijn geen vervanging van een lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen, omdat het de lenzen niet reinigt.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!