Wanneer je een bril of lenzen draagt heb je er vast wel eens nagedacht om je ogen te laseren. Het dragen van een bril of lenzen wordt soms namelijk als ongemak gezien. Toch is het ogen laseren niet voor iedereen mogelijk. Daarom leggen we duidelijk uit wat het inhoudt om je ogen te laseren, wat de kosten zijn en welke mogelijkheden je hebt.

Hoe werkt het ogen laseren?

Het corrigeren van de ogen met behulp van een laserbehandeling wordt gedaan op één van de lagen van van het hoornvlies. Met een laser worden aanpassingen gedaan in dit laagje hoornvlies, waardoor het licht weer correct in de ogen terecht komt. Hierdoor ervaar je na de laserbehandeling weer een scherp zicht. Tegenwoordig kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten laserbehandelingen. Bij de afspraak met de behandelend arts wordt gekeken welke laserbehandeling het beste bij jou past en welke de voorkeur heeft.

Twee soorten ooglaserbehandelingen

Er is grofweg onderscheid te maken tussen twee soorten laserbehandeling om je ogen te laseren. Zoals al eerder aangegeven wordt eerst gekeken of jouw ogen geschikt zijn voor een behandeling. Daarnaast wordt gekeken welke behandeling het beste bij jouw ogen past. We bespreken de twee soorten kort.

 • De PRK behandeling
  Bij deze behandeling wordt de epitheellaag verwijderd. Dit wordt gedaan met een laser of met een alcoholoplossing. Hierna wordt met de laser het hoornvlies gecorrigeerd. De epitheellaag groeit daarna uit zichzelf weer terug.
 • De IntraLASIK Femtosecond behandeling
  Voor deze behandeling wordt de epitheellaag niet verwijderd, maar wordt er een flapje in gemaakt. Dit flapje wordt vervolgens omgeslagen, waarna met de laser het hoornvlies eronder wordt gecorrigeerd. Het flapje wordt hierna weer teruggeplaatst.

De risico’s van de ogen laten laseren

Net als bij elke ingreep, kan er bij het ogen laseren wat misgaan. Doordat de huidige technologieën al ver ontwikkeld zijn, gebeurt dit gelukkig niet vaak. Voor je de keuze maakt is het wel belangrijk om de risico’s in overweging te nemen. Ondanks dat het niet vaak voorkomt, is de mogelijkheid er wel.

 • De behandeling zorgt voor een over- of ondercorrectie waardoor het zicht niet scherp is. Meestal kan een tweede laserbehandeling dit oplossen.
 • Het kan zijn dat de ogen geïnfecteerd raken.
 • Er kan een tijdelijke vertroebeling van de ogen ontstaan, genaamd een haze. Dit kan 3 tot 12 maanden blijven, maar lost zichzelf wel op.
 • Je kunt last krijgen van halo’s of schitteringen.
 • Bij de flapbehandeling kunnen complicaties optreden waarbij het flapje kreukelt of verplaatst.

Wanneer kan je jouw ogen laseren?

Niet alle ogen zijn geschikt om te laten laseren. Je kunt dit laten testen bij een oogmeting van de opticien. Deze kan beoordelen of het zin heeft om naar een laserkliniek te gaan. Wanneer je meteen zekerheid wilt kan je ook direct naar een laserkliniek gaan. Een laserkliniek zorgt voor het gehele proces en doen een vooronderzoek, het ooglaseren en de controles. Tijdens het vooronderzoek bekijken zij de dikte van het hoornvlies, je oogsterkte en de traanproductie.

Deze drie zaken zijn belangrijk voor het bepalen of het mogelijk is om jouw ogen te laseren. De dikte van het hoornvlies is belangrijk voor het type behandeling wat mogelijk is. Ook is het laseren van je ogen alleen mogelijk met een sterkte tussen de -10.00 en +4.00 (inclusief cilinderafwijking). Daarbij mag je ook geen last hebben van droge ogen of andere oogaandoeningen die het laseren in de weg kunnen staan. Verder dien je minstens 18 jaar te zijn en niet ouder dan 60.

Ogen laseren voor leesbril

Het is niet mogelijk om de ogen te laten laseren wanneer je een alleen een leesbril draagt. Er is nog geen laserbehandeling die geschikt is om presbyopie te corrigeren. Wel is het mogelijk om in de plaats daarvan een refractieve lensvervanging te laten uitvoeren. Dit betekent dat de natuurlijk lens wordt vervangen door een kunstlens. Hiermee worden ook leesklachten gecorrigeerd.

De kosten van ooglaseren

De kosten van het ogen laseren is afhankelijk van het type behandeling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillen hierin. De kosten kunnen hierdoor uiteenlopen van €800 tot €2.000 euro per oog. Uiteindelijk zijn de kosten dus afhankelijk van welke behandeling geschikt is voor jouw ogen en voor welke behandeling jij de voorkeur hebt. Daarnaast hanteren verschillende ooglaserklinieken ook verschillende prijzen.

Kosten vergoed

Vanuit de basisverzekering wordt het ooglaseren nooit vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden wel (deels) het laseren van de ogen. Het is altijd verstandig om eerst te controleren bij jouw verzekeraar of dit het geval is.

Nachtlenzen als alternatief

De reden om de ogen te laten laseren is vaak omdat iemand hinder ervaart van het gebruik van een bril of contactlenzen gedurende de dag. Wanneer je het niet fijn vindt om overdag een bril of lenzen te dragen kan je ook kiezen voor nachtlenzen. Deze nachtlenzen draag je tijdens het slapen, waarna je ze ‘s ochtends uit kunt doen. Je kunt dan genieten van een scherp zicht zonder dat je contactlenzen draagt.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!