Ben jij een contactlenzendrager? Dan heb je vast wel eens last gehad van wazig zicht, discomfort en irritatie in je ogen. Dit is erg vervelend en je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. De meest voorkomende oorzaak van deze klachten is aanslag op je lenzen, ook wel waas genoemd.

Wat is aanslag op lenzen?

Als je inderdaad last hebt van wazig zicht of discomfort, hoe weet je dan of je daadwerkelijk last hebt van aanslag en niet van bijvoorbeeld droge ogen, een ooginfectie, vuil op je lens of een gewijzigde sterkte?

Je kunt dit controleren door je lenzen even uit te doen en te verwisselen met je bril. Als je merkt dat je deze klachten niet hebt met je bril op, en je dus weer scherp ziet, kan dit een aanduiding zijn van aanslag op je lenzen.

Er zijn verschillende soorten aanslag. Dit zijn de 3 voornaamste typen:

  1. Eiwitaanslag
  2. Vettige aanslag
  3. Aanslag van bepaalde producten, zoals haarlak

Oorzaken van aanslag op lenzen

Eiwitaanslag ontstaat doordat je ogen eiwitten uitscheiden. Als je lenzen draagt, komen deze eiwitten op je lenzen terecht. Hierdoor worden je lenzen vies en ontstaat er aanslag. Door met je ogen te knipperen worden eiwitten normaal gesproken door je lichaam zelf opgeruimd. Als je ogen meer eiwitten uitscheiden dan normaal, kan dit komen door verminderd traanvocht, een veranderde hormoonhuishouding of doordat je allergisch of gevoelig bent geworden voor de lenzenvloeistof of bewaarvloeistof die jij gebruikt om je lenzen schoon te maken. Je ogen produceren ook vetten. Deze vetten kunnen ook terecht komen op je lenzen.

Als laatste kun je ook aanslag op je ogen krijgen door bepaalde producten die jij gebruikt, zoals haarlak. Als jij deze producten gebruikt terwijl jij je lenzen in hebt, kunnen deze producten of sprays ook terecht komen op je lenzen en kan er zo ook aanslag op je lenzen ontstaan.

Bijkomende klachten

Wanneer je last hebt van aanslag op je lenzen kun je klachten ervaren als irritatie in je ogen, droge ogen, discomfort en verminderd zicht. Wanneer je lenzen draagt met aanslag kun je wazig gaan zien, wat natuurlijk als erg vervelend ervaren kan worden.

Hoe voorkom je aanslag op je lenzen?

Om aanslag van vetten en eiwitten te voorkomen, is het allereerst ontzettend belangrijk dat je je lenzen goed schoon houdt. Dit doe je door elke dag een lenzenvloeistof te gebruiken die past bij jouw ogen en het type lenzen dat je draagt. Als je het idee hebt dat je wel eens allergisch zou kunnen zijn voor een bepaald bestanddeel in de vloeistof die jij gebruikt, kun je het best naar de opticien gaan.

Wanneer je gevoelige ogen hebt én snel last hebt van vet- of eiwitaanslag, kun je het best kiezen voor een peroxide lenzenvloeistof. De peroxide lenzenvloeistof van Alcon is speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelige ogen. De vloeistof is krachtig en verwijdert zo aanslag op je lenzen.

Heb je minder gevoelige ogen en gebruik je zachte lenzen? Dan kun je ook voor de alles-in-een vloeistof van Clearvision gaan. Deze vloeistof reinigt en desinfecteert de lenzen en zorgt voor verbetert draagcomfort. Je kunt deze vloeistof dan het best in combinatie gebruiken met de zoutoplossing van Bausch & Lomb. Je kunt je lenzen na het reinigen hiermee afspoelen, wat zorgt voor vochtige en comfortabele lenzen gedurende de hele dag.

Naast een lenzenvloeistof heb je ook een goede bewaarvloeistof nodig. De Totalcare Bewaaroplossing van AMO is zeer geschikt voor harde lenzen. Op deze manier houd je je lenzen ook gezond en vochtig nadat je je lenzen hebt gereinigd. Genoemde lenzenvloeistoffen kun je gemakkelijk en goedkoop online bestellen bij 123Optic.

Om aanslag van bepaalde producten te voorkomen, doe je er verstandig aan erop te letten dat je deze producten gebruikt zonder je lenzen in. Dus gebruik jij vaak haarlak, sprays of soort gelijke producten, dan kun je dit beter doen vóórdat je je lenzen hebt ingedaan en niet nadat je je lenzen hebt ingedaan. Zo voorkom je ook aanslag op je lenzen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!