Roaccutane is een middel dat wordt gebruikt om acne tegen te gaan. Het is een sterk middel, waardoor Roaccutane bijwerkingen heeft op de ogen. Ook heeft het meer bijwerkingen op andere lichaamsdelen. Voor lensdragers kan het effect van Roaccutane erg vervelend zijn. We bespreken daarom het effect van de werkzame stof isotretinoïne voor onze ogen in deze blog.

Wat is Roaccutane?

Wanneer je last hebt van acne kan dit erg vervelend en pijnlijk zijn. Bij mildere vormen van acne worden geneesmiddelen voorgeschreven die vaak helpen. Wanneer je last hebt van ernstige acne, kan het zo zijn dat deze geneesmiddelen niet helpen. Dan kan het zo zijn dat Roaccutane wordt voorgeschreven. Het is een sterk geneesmiddel met de werkende stof isotretinoïne. Roaccutane is dan ook eigenlijk het merk waaronder dit geneesmiddel wordt verkocht.

De werking van Roaccutane

Om de acne te behandelen heeft Roaccutane een krachtige werking. Het geneesmiddel is dan ook meestal zeer effectief, maar wordt vaak wel alleen ingezet bij ernstige acne doordat Roaccutane bijwerkingen heeft die vervelend kunnen zijn. Het geneesmiddel remt de overtollige talgproductie, voorkomt het groter worden van de talgklier, stopt de vorming van nieuwe puistjes en mee-eters en remt de ontstekingsreactie. Op deze manier zal de huidige acne dus verminderen en nieuwe acne uitbarstingen voorkomen worden.

Doordat het geneesmiddel erg sterk is, blijft het niet alleen bij deze goede werkingen, maar heeft het ook bepaalde bijwerkingen die andere lichaamsdelen aantasten. Het heeft een geheel uitdrogend effect, wat je merkt in de huid, maar ook op de ogen.

Roaccutane bijwerkingen op je ogen

Ondanks dat Roaccutane goed kan helpen bij acne, kan het effect hebben op de ogen. Vooral als je lenzen draagt is het belangrijk om je hier verder in te verdiepen. Deze Roaccutane bijwerkingen op de ogen komen zeer vaak voor. Het is dus belangrijk ze serieus te nemen en te bespreken met jouw huisarts of oogarts.

Met het gebruik van isotretinoïne zal de traanproductie verminderd worden, waardoor je droge ogen krijgt. Hierdoor kan het oog geïrriteerd raken, maar is het ook moeilijker om irritaties van buitenaf af te weren. Ook kan het gebruik van dit geneesmiddel oogontstekingen veroorzaken. Wanneer je last krijgt van de Roaccutane bijwerkingen is het belangrijk om contact op te nemen met de arts.

Alle isotretinoïne bijwerkingen op de ogen zijn:

  • Droge ogen
    Bij het gebruik van Roaccutane is er een grote kans dat je last krijgt van droge ogen. Als je hier last van hebt is verstandig om je contactlenzen even in te wisselen voor een bril. Als je dit niet wilt, kun je het beste jouw arts raadplegen om de mogelijkheden te bespreken. Om droge ogen tegen te gaan kan je oogdruppels gebruiken.
  • Wazig zicht, slecht zicht in het donker, kleurenblindheid, fel licht niet kunnen verdragen, staar of geïrriteerde ogen
    Deze bijwerkingen komen zelden voor, maar kunnen wel ernstig zijn. Het is erg belangrijk om meteen de arts te raadplegen. Het kan namelijk zo zijn dat het geneesmiddel je hersenen onder druk zet.
  • Ontstoken ogen
    Wanneer je niet tegen Roaccutane kunt, is het mogelijk dat je last krijgt van ontstoken ogen. Dit komt doordat je lichaam overgevoelig is voor het geneesmiddel. Als dit het geval is, dien je meteen te stoppen met het gebruik en de arts te raadplegen.

Overige Roaccutane bijwerkingen

Naast bijwerkingen voor de ogen, kan je last krijgen van nog meer Roaccutane bijwerkingen. Wanneer je bijwerkingen ervaart is het altijd verstandig om contact op te nemen met de behandeld arts. Vind alle bijwerkingen bij Apotheek.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!