Tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar hoe schadelijk is het gebruik hiervan nu echt voor de ogen? In deze blog vertellen wij of je slechte ogen door de smartphone kan krijgen.

Tegenwoordig brengen we dagelijks heel wat uren door met onze smartphones. Uit onderzoek van opticiens is gebleken dat het gebruik van een smartphone schadelijk kan zijn voor onze ogen. Als we klachten ervaren door het gebruik van beeldschermen (computers, tablets, smartphones), noemen we dit computerogen. Alhoewel computerogen geen officiële medische aandoening is, ervaren veel mensen klachten zoals vermoeide ogen na het langdurig naar een beeldscherm kijken. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Vermoeide ogen
  • Droge en/of geïrriteerde ogen
  • Hoofdpijn
  • Wazig zicht
  • Vermoeidheid

De klachten zijn vaak opgelost met een paar keer knipperen. Wees alert als de klachten ook structureel worden.

Heb je vaak last van droge ogen? Probeer dan eens silicone hydrogel lenzen. Deze contactlenzen laten tot vijf keer meer zuurstof door dan gewone hydrogel lenzen.

Kinderen en smartphones

Vooral de ogen van kinderen gaan sterk achteruit door het gebruik van een tablet of telefoon. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt namelijk dat de problemen van kinderen met scherp zien in de verte toeneemt. Steeds meer kinderen ontwikkelen bijziendheid door de apparaten. Jonge kinderen met bijziendheid hebben een grotere kans om op latere leeftijd slechtziend te raken. En dit is zorgwekkend.

Na het 20e levensjaar houdt de actieve ooggroei op. Vanaf dat moment zal de oogbol niet meer in lengte veranderen. Het is daarom belangrijk om de risico’s op bijziendheid in de kindertijd te beperken.

Oorzaken van slechte ogen door smartphone

Oorzaak 1: We knipperen gemiddeld vier keer minder per minuut dan normaal wanneer we naar een beeldscherm kijken. We knipperen dus ook minder wanneer onze telefoon gebruiken. Knipperen houdt de ogen vochtig en door minder knipperen zullen de ogen sneller droog en geïrriteerd aanvoelen.

Oorzaak 2: Als we naar objecten die zich dichtbij de ogen bevinden kijken, moeten de ogen zich erg inspannen om het beeld op het netvlies te krijgen. Hierdoor wordt het oog langer waardoor je in de verte minder scherp ziet. De letters op een smartphone zijn vaak zelfs nog kleiner dan op een computer en dus nog vermoeiender voor de ogen.

Oorzaak 3: Je hebt vast weleens gehoord van het blauwe licht dat uit je scherm komt. Onze smartphones en tablets zijn voorzien van ledlicht en bestaat uit blauwe lichtstralen. Volgens onderzoekers kan dit licht schade aan de netvlies veroorzaken en uiteindelijk leiden tot oogaandoeningen. Daarnaast verstoort het licht ook nog eens ons slaaphormoon waardoor steeds meer mensen een slechte nachtrust hebben.

Echter zijn smartphones en tablets niet alleen de boosdoeners. Eigenlijk alles wat ervoor zorgt dat je veel dichtbij kijkt vergroot het risico op bijziendheid. Zelfs het lezen van een boek kan even slecht zijn als het checken van je e-mail.

Tips om oogvriendelijk met een smartphone om te gaan

  • Pauzeer regelmatig en gebruik je telefoon niet langer dan 20 minuten achter elkaar.
  • Houd je scherm op een afstand.
  • Verplaats je blik af en toe. Door af en toe naar iets anders te kijken wat verder weg staat krijgen je ogen wat rust.
  • Knipper vaker met je ogen terwijl je naar een beeldscherm kijkt.
  • Gebruik je smartphone in goed verlichte ruimtes. In een donkere ruimte heb je meer last van het blauwe licht.

20-20-2 regel

Een goede regel om te voorkomen dat kinderen te lang achter de schermen zitten is door de 20-20-2 regel te hanteren. Deze regel is bedacht door Jan Roelof Polling, een onderzoeker bij het Erasmus MC en orthoptist. Dit betekent dat een kind na 20 minuten achter een boek, smartphone of tablet een pauze moet houden waarbij het kind minstens 20 meter in de verte kijkt en ontspant. De 2 staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat voldoende buitenlicht goed is voor het oog.

Toch slechte ogen door de smartphone? Bestel goedkoop lenzen online

Heb jij zichtproblemen zoals bijziendheid of verziendheid of merk je dat je zicht verslechtert? Laat jouw ogen dan opmeten door een opticien. Zodra je je oogsterkte weet kun je je lenzen goedkoop online bestellen. Online lenzen bestellen is tot 70% goedkoper dan bij de opticien in de winkel! Bij 123Optic kun je flink besparen op daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, lenzenvloeistof en meer. Bestel je contactlenzen online voor een scherpe prijs en ze worden bij je thuis geleverd.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!