Wanneer kinderen in de puberteit komen willen zij vaak graag van hun bril af. Misschien omdat het niet ‘cool’ is of misschien zit het in de weg tijdens het sporten. Nu vragen veel ouders zich het volgende af: zijn lenzen voor kinderen geschikt? En zo ja, vanaf welke leeftijd? In deze blog zullen wij verder ingaan op vragen over dit onderwerp.

Vanaf welke leeftijd zijn lenzen geschikt voor kinderen?

In principe is er geen minimum leeftijd dat aangeeft of een kind wel of geen lenzen mag dragen. Kinderogen zijn dan ook vanaf 7 jaar volgroeid. Het is daarom vooral aan het kind en de ouders of het wel dan niet verstandig is dat het kind lenzen draagt. Het is namelijk wel belangrijk dat het kind verantwoordelijk met de lenzen om gaat en zo dus ook met zijn/haar eigen ogen. Vaak nemen kinderen lenzen rond hun tienerjaren.

Wel of geen lenzen voor kinderen?

Het is dus aan het kind en de ouders om zelf te bepalen of een kind contactlenzen kan dragen. Bij deze beslissing is het belangrijk om een aantal zaken mee te nemen.

  • Wil het kind zelf lenzen?
  • Kan het kind veilig zelf lenzen in en uit doen?
  • Zal het kind er goed voor zorgen dat de lenzen uit gedaan worden voor het slapen?
  • Is het kind in staat zelf of met behulp van de ouders de lenzen goed schoon te houden?

Als op alle vragen ‘ja’ kan worden geantwoord dan kan er overwogen worden om contactlenzen te nemen én kan het ook voordelig zijn voor het kind.

Welke soort lenzen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten contactlenzen. Zo bestaan er zachte en harde lenzen, dag- en nachtlenzen en nog veel meer andere soorten lenzen. De overgang naar contactlenzen kan bij kinderen het best rustig aan worden gedaan. Voor kinderen adviseren wij het dragen van zachte lenzen. Het wennen hieraan is makkelijker en het dragen ervan is ook fijner.

Zo kan je het best eerst beginnen met het gebruiken van daglenzen. Op die manier kan het kind rustig de tijd nemen om aan lenzen te wennen en zit hij of zij ook nog nergens aan vast. Dit type contactlenzen gooi je aan het eind van de dag weg, waardoor ze ook de meest hygiënische én meest makkelijke optie zijn voor kinderen.

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste is dat wanneer een kind contactlenzen gaat gebruiken, deze ook op de juiste manier onderhouden worden. Bij daglenzen is onderhoud niet nodig, maar bij weeklenzen en maandlenzen wel. Deze soort contactlenzen moeten dagelijks schoon gemaakt worden om bijvoorbeeld een oogontsteking te voorkomen. Hoe langer lenzen houdbaar zijn, hoe lastiger deze te onderhouden zijn.  Daglenzen gooi je aan het eind van de dag weg. Weeklenzen kunnen daarentegen gedurende dag- en nacht gedragen worden, maar moeten wel goed worden schoon gehouden. Wanneer je ervoor kiest weeklenzen alleen gedurende de dag te gebruiken, moet je ze wel elke avond voor het slapen gaan reinigen met een bijpassende lenzenvloeistof. Voor Maandlenzen geldt hetzelfde. Deze worden alleen gedurende de dag gedragen en hebben dagelijks onderhoud nodig.

In deze blog kun je meer lezen over het schoonmaken en onderhouden van lenzen.

Wat zijn de voordelen van lenzen voor kinderen?

Wanneer je kind lenzen gaat dragen zitten hier natuurlijk voordelen aan. Zo kan het kind zelfverzekerder worden door het dragen van lenzen. Ook kan hij of zij makkelijker meedoen met spel en sport en zal hij of zij geen last meer hebben van beslagen brillenglazen. Ook zal het makkelijker zijn voor het kind om om zich heen te kijken.

En hoe kom ik dan aan die lenzen?

Het is belangrijk dat het kind de juiste sterkte contactlenzen draagt. De sterkte voor lenzen en brillen verschillen, dus dit moet echt opnieuw gemeten worden. Om hierachter te komen kun je naar een opticien gaan. De opticien zal jou en je kind vertellen welke sterkte lenzen nodig zijn. De opticien kan je ook lenzen aanbevelen, maar denk er wel aan dat online lenzen bestellen wel tot 70% goedkoper is dan bij de opticien, voor dezelfde merken!

Bij 123Optic heb je een zeer uitgebreide keuze aan lenzen. Je kunt gemakkelijk en voordelig lenzen bestellen via onze website. Ook voor zachte daglenzen en Silicone Hydrogel contactlenzen kan je bij ons terecht. We helpen je graag met het vinden van contactlenzen die zo goed mogelijk bij jou of je kind passen. Vind hier alle voordelige daglenzen voor jouw kind.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!