Welk type lenzen voor droge ogen?

Tegenwoordig heb je steeds makkelijker last van droge ogen. Veel mensen moeten geconcentreerd achter hun beeldscherm waken, zitten in kamers met airconditioning of ervaren droge ogen door hun type lenzen. Dankzij de laatste ontwikkelingen zijn er lenzen ontwikkeld die zicht richten op droge ogen. Deze lenzen voor droge ogen hebben wij getest en vergeleken, zodat je precies weet welke lenzen hiervoor geschikt zijn.

Digitalisering als belangrijkste reden voor droge ogen

De digitalisering is de grootste uitdaging voor onze ogen. Dit gecombineerd met een kamer met daarin airconditioning maakt het extra moeilijk voor de ogen en zorgt ervoor dat ze droog aanvoelen. Deskundigen zijn het erover eens dat deze verandering de belangrijkste reden is voor de ontwikkeling van droge ogen. Er zijn dan ook in de laatste decennia ongeveer het dubbele aantal mensen die droge of jeukende ogen ervaren, gecombineerd met roodheid en een vreemd gevoel van het lichaam. Het hebben van droge ogen wordt ook wel het Sicca-syndroom genoemd. Dit komt vaker voor bij veelvuldig gebruik van smartphones en tablets. De droogheid komt doordat de ogen onvoldoende bevochtigd worden tijdens het kijken naar een beeldscherm, omdat er te weinig geknipperd wordt terwijl het zich op een kleine lichtbron moet focussen.

Andere oorzaken van droge ogen

Ondanks dat de belangrijkste oorzaak voor droge ogen de digitalisering is, zijn er ook nog andere oorzaken die droge ogen kunnen creëren. Het kan namelijk ook komen door een oogaandoening die de traanfilm verandert. Door het krijgen van onvoldoende zuurstof kan het hoornvlies beschadigen en zelfs helemaal uitdrogen. Dit kan op lange termijn zelfs zorgen voor een verminderd gezichtsvermogen. De traanfilm is erg belangrijk voor het oog en dient gezond te zijn. Zo voorziet het het bindvlies en hoornvlies van voldoende vocht en voedingsstoffen, maar bescherm het ook het oog van ziekteverwekkers.

Nieuwe lenzen voor droge ogen getest

Lange tijd moesten mensen met droge ogen afzien van het dragen van contactlenzen. Zelfs lenzen met een hoog watergehalte zorgden ervoor dat het vochtafvoer niet goed verliep, waardoor de ogen nog droger werden. Tegenwoordig zijn de lenzen zo ontwikkeld dat er zelfs contactlenzen voor droge ogen bestaan. Deze lenzen hebben wij getest en vergeleken.

"We hebben vier revolutionaire lenzen getest die actief kunnen helpen om de ogen te hydrateren. Hierdoor zijn ze geschikt om droge ogen tegen te gaan."

CooperVision Biofinity

CooperVision Biofinity

De Biofinity contactlenzen van CooperVision kunnen zowel bijziendheid als verziendheid corrigeren. Ook is deze contactlens verkrijgbaar als torische of multifocale lens. Deze silicone hydrogel lenzen vallen op doordat ze tot 30 dagen en 29 nachten achter elkaar gedragen kunnen worden. Het zijn dus maandlenzen die je zelfs 's nachts zou kunnen gebruiken. Het lensmateriaal zorgt ervoor dat de lenzen ademen en vocht vasthouden. Dit geeft langer een aangenaam gevoel vergeleken met hydrogel contactlenzen.

CooperVision Biofinity contactlenzen zijn ontwikkeld met de Aquaform®-technologie. Dit zorgt voor een permanente bevochtiging van de ogen, terwijl ze door het silicone hydrogel zeer zuurstofdoorlatend zijn. De Aquaform®-technologie maakt de lenzen zelfs hydrofiel, wat uitdroging beperkt. Dit maakt ze dus ideaal voor droge ogen. De lenzen blijven dus langdurige comfortabel en kunnen zelfs 's nachts gedragen worden. Wel is het belangrijk om eerst contact op te nemen met een contactlensspecialist voor je de lenzen 's nachts gebruikt.

Acuvue Oasys

Lenzen voor droge ogen Acuvue Oasys

In onze vergelijking met lenzen voor droge ogen kijken we niet alleen naar maandlenzen, maar ook naar lenzen met een andere draagtijd. Zo zijn de Acuvue Oasys tweewekelijkse lenzen. Ze richten zich op contactlensdragers die graag het normale gevoel van een frisse lens ervaren. Sommige maandlenzen dienen eerder vervangen te worden door eiwitafzettingen, wat bij Acuvue Oasys minder vaak het geval is doordat het tweewekelijkse lenzen zijn. De lenzen zijn speciaal ontwikkeld om goed te presteren in uitdagende omgevingen, zoals bij gebruik van digitale apparaten of het werken in droge ruimtes.

De HydraClear Plus® Technologie is geïnspireerd op de natuurlijke traanfilm en houdt vocht vast. De technologie richt zich erop om het vermoeide gevoel van de ogen te verminderen en is daardoor zeer geschikt voor mensen met droge ogen. Daarnaast hebben Acuvue Oasys contactlenzen een extra glad oppervlak, wat ze extra comfortabel maakt. Ook deze lenzen zijn verkrijgbaar voor mensen met astigmatisme of presbyopie.

Air Optix Night & Day Aqua

Lenzen voor droge ogen Air Optix Aqua Night & Day

De Air Optix Night & Day Aqua zijn contactlenzen die zowel dag als nacht gedragen kunnen worden. Fabrikant Alcon belooft met deze lenzen dat dit zonder problemen kan. De lenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel lensmateriaal en hebben hierdoor een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Daarnaast voelen ze comfortabel aan en makkelijk in gebruik; ze hoeven namelijk niet uitgedaan te worden. De lenzen zijn hierdoor aan te raden voor mensen met een drukke levensstijl, zoals mensen die veel werken, reizigers en actieve mensen.

Om de lenzen zo comfortabel mogelijk te maken, gebruiken deze lenzen de TriComfort™ Technologie. Zo behouden de lenzen vocht, hebben ze een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en hebben ze een weerstand tegen afzettingen. Hoewel de lenzen van zeer hoge kwaliteit zijn, is het wel belangrijk dat een specialist de DIA-waarde aanpast. De diameter waarin de lenzen geleverd worden kunnen problemen veroorzaken bij sommige lensdragers. We raden het bij elk van de lenzen uit deze test aan om langs de opticien of oogarts te gaan voor een aanpassing. Zo zullen de lenzen beter bij jouw ogen passen.

1-Day Acuvue TruEye

lenzen voor droge ogen 1-Day Acuvue TruEye

1-Day Acuvue TruEye van Johnson en Johnson waren de eerste silicone hydrogel die populair werden in de contactlenzenmarkt. Ze combineren een zeer hoge zuurstofdoorlaatbaarheid met de HydraClear®-technologie. Dit maakt ze comfortabel en vochtig. Zo geven de contactlenzen gedurende 14 uur voldoende vocht af om uitdroging tegen te gaan. Hierdoor zijn ze ontwikkeld voor mensen die hun lenzen intensief dragen.

Deze innovatieve daglenzen hebben de test goed afgerond door het uitzonderlijke comfort dat de lenzen bieden. Ook bevatten de lenzen een markering wat het makkelijk maakt ze in of uit te doen. Deze lenzen voor droge ogen houden de lenzen de gehele draagtijd bevochtigd en zorgen voor gezonde ogen.

Jeuk of een droog gevoel ondanks lenzen voor droge ogen

Het kan zo zijn dat je lenzen voor droge ogen draagt, maar nog steeds last hebt van droge of geïrriteerde ogen. Dit kan komen doordat de ogen bijvoorbeeld een aandoening hebben waardoor de traanfilm niet goed werkt. Raadpleeg in ieder geval de oogarts of opticien als je last hebt van deze symptomen voordat je begint met het dragen van contactlenzen. Je kunt aangeven dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde lens, zoals één van de lenzen uit de test. Alleen een opticien of oogarts kan goed bepalen welke contactlenzen en lenzenvloeistof er bij jouw ogen passen. Het is belangrijk dat je droge ogen serieus neemt, omdat als je het niet verhelpt het blijvende schade kan veroorzaken.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!