Iedereen heeft wel eens last van rode ogen, ook wel bloeddoorlopen ogen genoemd. Het witte deel van je oog, het oogwit, ziet er dan rood uit. Rode ogen kunnen samen gaan met klachten als jeuk, een branderig gevoel of zelfs pijn. Het heeft vaak te maken met irritatie in het oog en kan verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak, zijn er natuurlijk ook oplossingen die dit probleem kunnen verhelpen.

Oorzaken van rode ogen

Er zijn veel verschillende en uiteenlopende oorzaken voor rode ogen, van onschuldig tot iets serieuzer. Hieronder de 5 meest voorkomende oorzaken beschreven:

  1. Alcohol en sigarettenrook - Als je te veel alcohol drinkt kunnen je ogen een beetje rood worden, ook door sigarettenrook kunnen je ogen geïrriteerd raken en worden dan rood.
  2. Vermoeide ogen -  Dit kan komen door te weinig slaap of te lang naar een beeldscherm (televisie, laptop, telefoon) kijken.
  3. Bepaalde stoffen - Bepaalde stoffen zoals chloor in het zwembad, zeewater, shampoo en make-up kunnen de ogen ook irriteren waardoor ze rood worden. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor een stof.
  4. Oogontsteking - Je hebt conjunctivitis, wat hetzelfde is als een oogontsteking. Dit komt meestal door een verkoudheidsvirus en gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
  5. Contactlenzen te lang of verkeerd dragen - Als je je contactlenzen te lang inhoudt of bijvoorbeeld niet goed reinigt, kan dit leiden tot droge ogen en als gevolg daarvan krijg je rode ogen.

Rode ogen vermijden

Wanneer je last hebt van rode ogen door alcohol of rook, is de oplossing vrij voor de hand liggend. Zorg dat je minder alcohol of geen alcohol drinkt en rokerige plekken vermijdt. Als je ogen vermoeid en rood zijn, doe je er verstandig aan meer slaaprust te pakken. 8 à 9 uur per nacht is over het algemeen aangeraden. Ook is het afgeraden uren onafgebroken naar een scherm te staren. Het is beter voor je ogen om af en toe weg te kijken van je scherm en je te richten op iets anders.

Denk je dat je rode ogen hebt door een allergie voor een bepaalde stof? Probeer er dan achter te komen welke stof dat is en blijf er dan zo veel mogelijk bij uit de buurt. Je zou bijvoorbeeld een allergie voor stof kunnen hebben. Mocht dit het geval zijn, zorg er dan voor dat je huis schoon en stofvrij is.

Wanneer je een oogontsteking hebt, kun je het best tijdelijk geen contactlenzen dragen. De ontsteking gaat in de meeste gevallen vanzelf binnen 2 weken weer weg. Ook zul je je lenzen moeten vervangen voor een nieuwe, schone set om de kans opnieuw besmet te worden met het virus te vermijden.

Als laatste kan de oorzaak van je rode ogen ook liggen bij de manier waarop je met je lenzen omgaat. Als je je lenzen langer dan aangeraden draagt, krijg je rode en vaak ook droge ogen. Het kan ook zo zijn dat je je lenzen verkeerd draagt of verzorgt. Als je het niet zo strikt neemt met het reinigen kan je een aanslag krijgen op de lens. Hierdoor raken je ogen geïrriteerd en worden ze rood.

Wat helpt tegen rode ogen?

In de meeste gevallen is het dus een kwestie van producten, stoffen of plekken vermijden en is het zo te verhelpen. Als het komt door de manier waarop je je lenzen gebruikt, is het erg belangrijk dat je hier iets in verandert of aanpast. Heb je een infectie opgelopen? Dan is het een kwestie van wachten en je huidige lenzen vervangen. Heb je rode ogen door de manier van hoe je met je lenzen omgaat? Het is erg belangrijk dat je je lenzen grondig reinigt aan het eind van de dag. Dit doe je met een lenzenvloeistof die geschikt is voor het reinigen van je lenzen.

Het kan ook zijn dat je wel goed met je lenzen omgaat, maar gewoon wat sneller last hebt van droge en rode ogen. Je kunt dan beter kiezen voor een contactlens die je ogen goed gehydrateerd houden gedurende de dag. De ClearVision Intense van silicone hydrogel materiaal zijn dan bijvoorbeeld een goede optie. Ze laten meer zuurstof door dan lenzen van hydrogel en houden de ogen vochtig. Bij dit type lens kun je ook de bijpassende lenzenvloeistof van ClearVision gebruiken. Ook kun je kiezen voor goedkope oogdruppels van Blink. Deze zijn geschikt voor ieder oog en maken je ogen zo weer vochtig en gezond!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!