Er worden veel technische termen gebruikt als het gaat om contactlenzen. Zo bestaat er de diameter, basiskromming en cilinder, maar natuurlijk ook het watergehalte. Het watergehalte van een lens lijkt veel duidelijker: hoe hoger hoe beter - toch? Maar is dat wel zo? We leggen alles over het watergehalte van contactlenzen uit.

Contactlenzen en watergehalte: wat betekent het percentage?

Het watergehalte van contactlenzen wordt aangegeven door middel van een percentage. Dit percentage kun je vaak op de verpakking zien of in de productbeschrijving. De waarde geeft aan uit hoeveel delen water het lensmateriaal bestaat. Deze waarde kan verschillen door het type contactlens, maar ook door het soort materiaal. Zo hebben hydrogel lenzen vaak een ander watergehalte dan silicone hydrogel lenzen.

Het hoornvlies dat zich in het oog bevindt bestaat voor ongeveer 78% uit water. Dit watergehalte moet constant blijven omdat het stroma (het grootste deel van het hoornvlies) zo de juiste brekingsindex blijft behouden. Wanneer het watergehalte afwijkt kan dit zorgen voor een verslechterd zicht.

Hoe komt er water in de lens?

Om een goed zicht te behouden is het dus belangrijk dat er voldoende water en zuurstof het hoornvlies bereikt. De lenzen liggen op de eerste laag van het hoornvlies. Het is dus van belang dat de zachte lenzen deze voorraad opwekken. Dit wordt gedaan met een hoog percentage water, aangezien het water dient als een transportmiddel voor zuurstof. Een hoog watergehalte zorgt ook voor een goede flexibiliteit. Vooral zachte lenzen zijn extra comfortabel door hun flexibiliteit. Het is niet zo dat alleen zachte lenzen de ogen goed kunnen voorzien van water en zuurstof. Voor een goede hydratatie kan ook een hard, waterabsorberend materiaal gecombineerd worden met een biocompatibele bevochtigingsvloeistof. Dit vocht wordt vervolgens door de lens opgenomen.

Veel fabrikanten geven dit proces een eigen naam. Uiteindelijk hebben deze technologieën gemeen dat de contactlenzen in de loop van de dag het opgenomen vocht geleidelijk aan het oog teruggeeft.

Hoeveel water bevat een zachte en harde contactlens?

Door de zojuist uitgelegde technologieën hebben contactlenzen een hoge hoeveelheid water dat ook weer vrij kan komen. Zo zal je ook merken dat wanneer je een contactlens droog bewaart, deze zijn vorm verliest en geheel uitdroogt. Wanneer dit is gebeurd dien je de lens 24 uur lang in een oplossing te laten weken, zodat deze weer volledig gehydrateerd wordt. Contactlenzen bevatten dus veel water om goed te functioneren.

Het watergehaltepercentage is vooral belangrijk voor zachte contactlenzen. Dit zorgt namelijk voor een goed zuurstoftransport. Wanneer je ogen droog aanvoelen betekent dit vaak dat de ogen onvoldoende van zuurstof worden voorzien. Daarom dien je te kiezen voor contactlenzen die een goed watergehalte hebben voor jouw ogen.

Watergehalte van een zachte lens

Bij de ontwikkeling van zachte contactlenzen is het watergehalte van belang ten opzichte van de brekingsindex. Hoe hoger het watergehalte, hoe lager de brekingsindex. Als het watergehalte gedurende de dag verandert, kan het zo zijn dat de correctie niet meer klopt. Hydrogel lenzen hebben vaak een watergehalte tussen de 40-80%. Silicone hydrogel lenzen hebben meestal een watergehalte tussen de 30-50%.

Ondanks dat silicone hydrogel lenzen een laag watergehalte hebben, zijn ze toch zeer geschikt voor droge ogen. De siliconen nemen namelijk veel van het zuurstoftransport over. Hierdoor is er wel een vijf keer hogere zuurstofdoorlaatbaarheid dan lenzen gemaakt van hydrogel. Daarom zijn silicone hydrogel lenzen goed aan te raden voor mensen die snel last hebben van droge ogen.

Watergehalte van harde, vormstabiele contactlenzen

Harde lenzen bevatten nauwelijks water. Hierdoor zijn de contactlenzen vormvast, maar blijft het draagcomfort wel de hele dag constant. Wanneer je overstapt van zachte naar harde contactlenzen zal je dan ook verschil merken. Ze liggen minder comfortabel op het hoornvlies en kunnen bij snelle bewegingen zelfs uitvallen. Toch hebben vormstabiele lenzen over het algemeen een betere zuurstofdoorlaatbaarheid dan zachte lenzen. Dit komt door de hoogwaardige, zuurstofdoorlatende materialen die worden gebruikt. Doordat harde lenzen kleiner zijn en niet aan het oog "plakken", maar op het traanvloeistof "zwemmen", blokkeren ze de zuurstoftoevoer naar het oog niet.

Conclusie: een hoog watergehalte kan ook contraproductief zijn

Het watergehalte is erg belangrijk wanneer je op zoek bent naar lenzen die bij je passen. Het zorgt voor comfort, een goede pasvorm en een goede correctie. Wanneer je kijkt naar watergehalte, is het niet zo dat hoger ook beter is. Een hoog watergehalte kan ervoor zorgen dat het comfort juist afneemt gedurende de dag. Dit komt door de natuurlijke verdamping van water. Zodra de waterreserves van het water zijn opgebruikt, zullen er tranen uit het oog worden gehaald. Hierdoor krijg je dus juist last van droge ogen en irritaties. Mensen die snel last hebben van droge ogen kunnen dus beter kiezen voor een contactlens met een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid, zoals zachte silicone hydrogel lenzen of harde, vormstabiele lenzen.

Bij het kiezen van nieuwe lenzen is het verstandig om altijd te luisteren naar het advies van een specialist:

Alleen opticiens en oogartsen kunnen valide uitspraken doen over welk watergehalte en welk materiaal voor uw eigen ogen aan te raden is.

Met behulp van een opticien of oogspecialist kan er gekeken worden naar jouw ogen en daarbij een passende contactlens gevonden worden. Wanneer je weet welke lenzen het beste bij jouw ogen past, kan je makkelijker en goedkoper jouw merklenzen bestellen bij 123Optic.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!