Draag jij lenzen? Dan heb je misschien wel eens last gehad van plotseling wazig zicht. Het voelt alsof een sluier je ogen bedekt en het lijkt alsof je je hele omgeving door matglas bekijkt. Meestal wordt dit veroorzaakt door eiwitaanslag op de lenzen, door droge ogen of een te dunne traanfilm. Wazig zicht kan echter ook voorkomen bij mensen die geen lenzen dragen. Lees hier meer over de oorzaak van wazig zicht, wat je eraan kunt doen en wanneer een bezoekje aan de oogarts geen slecht idee is.

Plotseling wazig zicht met contactlenzen in

De meeste lenzendragers zijn wel bekend met het volgende probleem: zonder iets te hebben veranderd aan je draag- of reinigingsgewoonten krijg je ineens last van een troebel zicht. Het zicht wordt wazig en het lijkt alsof je door matglas kijkt. Ook worden de kleuren om je heen ineens vager. Een vervelende situatie, maar wat zouden de mogelijke oorzaken van deze sluier dan kunnen zijn? En is het schadelijk voor je ogen of lenzen?

Wazig zicht: waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Veel lenzendragers klagen over een terugkerende waas op hun contactlenzen, ondanks een grondige reiniging en verzorging met een lenzenvloeistof. Wat kan hier dan toch de reden van zijn? Alleen al de compatibiliteit van de lenzen speelt een grote rol bij de eiwitafzetting. Ook veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals tijdens een zwangerschap, kan van invloed zijn hierop. De samenstelling van de traanfilm en de bevochtiging van het oog kan dan namelijk veranderen.

Echter zijn dit nog geen redenen tot bezorgdheid. Alleen al door je contactlens te vervangen door een andere soort contactlens kan het wazige zicht al verholpen worden. In het geval van een slechter werkende traanfilm en droge ogen kun je het best kiezen voor een lens met goede bevochtiging van de ogen of dat gemaakt is van een vocht bindend materiaal.

Vuil en bacteriën als oorzaak van wazig zicht

Naast veranderingen in traanfilm, kan wazig zicht ook veroorzaakt worden door vuil en andere bacteriën op de lens. Ondanks een goede reiniging en verzorging van de lenzen met een lenzenvloeistof of andere vloeistof, kunnen er resten op de lens achterblijven. Het kan gebeuren dat stof, vuil, crèmeresten of make-up via je handen in je ogen terecht komt. Hierdoor kan er een soort waas of sluier op de lens ontstaan, waardoor je slechter kunt zien.

Een andere mogelijke oorzaak is de houdbaarheidsdatum van je contactlenzen. Als je bijvoorbeeld maandlenzen langer dan 30 dagen draagt, wordt het oppervlak van de lens ruw en krijg je wazig zicht. Het is dus van belang om je aan de houdbaarheid van je lenzen te houden.

Wazig zicht door slechte lens verzorging

De verzorging van je lenzen is erg belangrijk. Maar nog belangrijker is misschien wel dat de verzorgingsmiddelen die je gebruikt wel moeten passen bij je contactlenzen. Om deze reden komt het vaak voor dat wanneer je wisselt van lenzenvloeistof, je last krijgt van een waas op de lenzen. Dit komt doordat niet elke lenzenvloeistof past bij elke lens. Het is daarom erg belangrijk dit van te voren te bespreken met een opticien of oogarts. De expert kan jou gepast advies geven. Dit geldt overigens ook voor oogdruppels! Ook hierbij geldt dat de samenstelling van het product belangrijk is. Zo kun je het best kiezen voor oogdruppels met een aandeel hyaluronzuur van minder dan 0,18%, want hoe hoger het hyaluronzuurgehalte, hoe hoger de eiwitafzetting zal zijn. Dit leidt dan dus weer tot wazig zicht.

De juiste reiniging voor goed zicht

Om je contactlenzen op lange termijn goed schoon te houden, is een grondige reiniging s'avonds noodzakelijk. Wanneer je je lenzen uitdoet, moet je deze met een bijpassende lenzenvloeistof bevochtigen. Wrijf vervolgens de lens met je duim en wijsvinger schoon. Door te wrijven komen resten beter los. Een zeer geschikte vloeistof hiervoor is de Biotrue alles-in-één lenzenvloeistof van Bausch + Lomb. Deze is geschikt voor alle silicone hydrogel lenzen en kun je gebruiken voor alle stappen van het reinigingsproces.

Nadat je de lenzen hebt schoon gewreven met je vingers, spoel je de lenzen opnieuw af. Doe daarna je lenzen in de bewaaroplossing in het lenzendoosje. Hier laat je ze de hele nacht in zitten. s' ochtends haal je je lenzen uit het doosje, je spoelt ze opnieuw af met de vloeistof of met een zoutoplossing. Daarna kun je ze weer veilig in je ogen doen!

Om wazig zicht te vermijden, is het ook belangrijk om aan hand hygiëne te denken! Vermijd bijvoorbeeld crème-achtige zeep en gebruik in plaats daarvan gewone handzeep. Crème-achtige zeep kan vettigheid op je handen achterlaten, wat je dan dus weer aan je lenzen en ogen door geeft.

Overige mogelijke oorzaken van wazig zicht

Draag je geen lenzen, maar heb je toch last van wazig zicht? Dan kan dit duiden op een oogziekte. Vaak is wazig zicht te linken aan staar of glaucoom. Een aantal andere oorzaken:

  • Retinale onthechting
  • Diabetus mellitus
  • Schade aan het glasvocht
  • Bloedingen
  • Maculadegeneratie
  • Verminderd zicht

Detectie en preventie van oogziekten

Ernstige oogletsel, zoals glaucoom of verlies van het gezichtsvermogen, komt niet alleen tot uiting in wazig zicht. Vaak heb je dan ook last van andere symptomen. Glaucoom kan worden herkend aan zeer rode ogen en acute vermindering van het zicht. Daarnaast zal je ook pijn krijgen in en rond je oog en kun je last krijgen van vlekken en schaduwen. Mocht je dit soort klachten hebben, dan is het van groot belang direct contact opnemen met een arts. Ook is het van belang eens in de zoveel tijd een afspraak te maken bij een oogarts. Hierdoor kunnen oogziekten in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!