Je ogen veranderen je hele leven lang. Meer dan de helft van alle Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.

De ogen van kinderen

Kinderen zijn in ontwikkeling. Dat wil zeggen dat ook de ogen nog bezig zijn met ontwikkelen. Dit gebeurt in de eerste 2 tot 3 jaar, zodat kinderen de wereld goed beginnen te zien. Veel zichtproblemen ontwikkelen zich in de loop van het leven, maar het is ook mogelijk dat je geboren wordt met een zichtafwijking. Deze kinderen zullen dus vanaf de geboorte al een afwijkend zicht hebben. Bij kinderen die geboren worden met bijziendheid zal het zicht vaak alleen maar verslechteren. Wanneer kinderen geboren worden met verziendheid kunnen ze hier juist overheen groeien. Maar een klein deel van alle kinderen wordt geboren met slecht zicht; dat wil zeggen dat veel mensen in de loop van het leven een slecht zicht ontwikkelen.

De meest bekende oogaandoeningen zijn bijziendheid en verziendheid. Bijziendheid ontwikkelt zich in de kindertijd. Kinderen van 5 tot 16 jaar kunnen last krijgen van een slecht zicht door bijziendheid. Dat betekent dat het zicht dichtbij scherp is, maar veraf niet. Deze bijziendheid kan zich ook pas rond het 20e levensjaar ontwikkelen.

Astigmatisme is een zichtafwijking waarbij iemand een cilinderafwijking heeft. Deze afwijking is meestal al van de geboorte af aan aanwezig, maar wordt steeds erger. Daarom valt het mensen juist op latere leeftijd pas op. Veel afwijkingen in het zicht komen dus vooral voor in het vroege levensstadium. Toch kunnen de ogen van volwassenen ook slechter worden.

De ogen van volwassenen

Net als dat bijziendheid zich rond het 20e levensjaar ontwikkelt, is dat ook de periode dat verziendheid vaker geconstateerd wordt. Mensen met verziendheid zien objecten dichtbij onscherp en objecten veraf juist weer scherp. Hierna blijft het zicht vaak voor een langere periode stabiel. De meeste zichtproblemen die tussen de 21 en 40 voorkomen zijn gerelateerd aan ongevallen of stress. Zo kunnen mensen last krijgen van hun zicht doordat ze dagelijks langdurig gebruik maken van de computer. Ook de ogen van mensen die al een bril of contactlenzen dragen zullen in deze periode niet (veel) meer achteruit gaan. Het blijft wel belangrijk om regelmatig een oogmeting te laten doen.

Nadat de ogen jarenlang stabiel zijn gebleven krijgen veel mensen na hun 40ste last van een nieuwe zichtafwijking genaamd presbyopie. Presbyopie is een zichtafwijking die op latere leeftijd voorkomt. Hierdoor wordt het ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Met deze oogafwijking wordt het steeds moeilijker om te lezen. Mensen gebruiken hiervoor dan ook een leesbril of multifocale contactlenzen. Bijna iedereen ouder dan 50 ontkomt niet aan het dragen van een leesbril of lenzen. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft een correctie nodig voor presbyopie.

Een goede zichtcorrectie

Bij onscherp zicht is het van belang om de ogen de juiste correctie te bieden. Dit kan je doen door middel van een bril of contactlenzen. Het is altijd belangrijk om een oogmeting te laten doen bij een opticien, zodat je weet welke zichtafwijking je hebt en in welke mate. Aan de hand hiervan kan je gemakkelijk jouw contactlenzen voordeliger online bestellen. Het online bestellen van lenzen kan wel tot 70% goedkoper zijn dan bij de opticien! Bij 123Optic vind je de goedkoopste merklenzen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!