Bijziendheid, verziendheid, presbyopie en astigmatisme zijn oogafwijkingen waar zo'n 60% van de Nederlanders last van heeft. Hoewel contactlenzen in het algemeen al heel lang op de markt te vinden zijn, zijn een aantal innovaties hierin extra interessant. Een hiervan zijn de weeklenzen die 7 of 14 dagen gedragen kunnen worden. In onze test voor weeklenzen hebben wij verschillende modellen vergeleken.

De bijzondere kenmerken van weeklenzen

Weeklenzen zijn ontwikkeld om een week te dragen. Dit maakt het de middelste optie tussen daglenzen en maandlenzen. Het maakt de lenzen ideaal voor mensen die graag afwisselen tussen een bril en contactlenzen. De korte vervangingsfrequentie zorgt ervoor dat bacteriën en eiwitten minder kans hebben om zich aan de lenzen te hechten. Hierdoor blijven ze langer schoon en fris.

In vergelijking met daglenzen, worden weeklenzen vaak comfortabeler bevonden. Ook mensen die maandlenzen dragen stappen steeds vaker over naar het wekelijkse alternatief. Dit komt doordat sommige van de wekelijkse lenzen ook tijdens het slapen gedragen kunnen worden. Normaal gesproken dienen de lenzen wekelijks of tweewekelijks vervangen te worden.

Voor wie zijn weeklenzen geschikt?

Iedereen kan weeklenzen dragen. Ze zijn ontwikkeld voor hun flexibiliteit, waardoor ze ideaal zijn voor een drukke levensstijl. De wekelijkse lenzen zijn perfect voor op vakantie of zakenreis. De lenzen die 's nachts gedragen kunnen worden maken het makkelijk in een drukke levensstijl. Ook hoef je dan geen lensverzorgingsproducten te gebruiken. Je kunt makkelijk wisselen tussen een bril en lenzen, zonder dat je vele lenzen hoeft mee te nemen, zoals bij daglenzen. Wel is het belangrijk om te kijken naar de omstandigheden, omdat in sommige klimaten de lenzen eerder vuil zullen worden. Doordat ze minder vaak vervangen dienen te worden dan maandlenzen, maar goedkoper zijn dan daglenzen, zijn deze lenzen ideaal in andere klimaten.

Mensen die last hebben van de scherpere randen en het hoge watergehalte van daglenzen, kunnen beter kiezen voor weeklenzen. Het gebruiken van wekelijkse lenzen kan een goede verbetering zijn deze lensdragers.

Beginners die nog nooit lenzen hebben gebruikt, moeten weeklenzen de eerste periode niet langer dan 24 uur dragen. Een contactlens is nog steeds vreemd voor het oog, waardoor het moet wennen.

Verzorging van weeklenzen: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om je weeklenzen goed te verzorgen, zodat ze hygiënisch en veilig gedragen kunnen worden. Je dient ze dagelijks te reinigen met een passende lenzenvloeistof. Bij de test werd duidelijk dat doordat ze vaker vervangen worden, er minder vuil en eiwitafzettingen op de lens voorkomen. Wanneer je de lenzen continu wenst te gebruiken is het belangrijk om eerst contact op te nemen met een opticien of oogspecialist. Deze kan dan bepalen of jouw ogen geschikt zijn voor nachtgebruik.

Wekelijkse lenzen: Acuvue Oasys & Acuvue 2 door Johnson & Johnson

In de test hebben we gekeken naar twee Acuvue weeklenzen van Johnson & Johnson. We vergeleken Acuvue Oasys met Acuvue 2. Beide lenzen zijn goede weeklenzen, maar moeten wel passen bij jouw ogen.

Acuvue Oasys

Acuvue Oasys

De klassieke tweewekelijkse lens Acuvue Oasys heeft een extra glad oppervlak om ervoor te zorgen dat eiwitten zich niet aan de lens kunnen hechten. Ook is het ontwikkeld met de HydraClear® Plus Technologie, waardoor de lenzen goed gehydrateerd blijven. Dit maakt de lenzen ideaal voor in uitdagende omgevingen. De lens is goed te gebruiken in verschillende omstandigheden. Of het nu in het vliegtuig of op kantoor is, je zult blijven genieten van de comfort. De lenzen zijn 14 opeenvolgende dagen te gebruiken of voor een periode van zeven dagen en zes nachten aaneengesloten.

Deze lenzen zijn ook verkrijgbaar in de variaties Acuvue Oasys for Astigmatism en Acuvue Oasys for Presbyopia.

Acuvue 2

acuvue 2

Deze zachte contactlenzen hebben een extra dunne rand, waardoor ze zeer comfortabel op het oog liggen. Ze zijn bedoeld voor dragers van contactlenzen die naast het dagelijkse zicht ook de makkelijke hantering van een lens belangrijk vinden. De Acuvue 2 weeklenzen van Johnson & Johnson hebben extra hanteringssystemen die het dagelijks gebruik makkelijker maken. De lenzen bevatten ook een goede UV-bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Acuvue 2 kan 14 dagen gedragen worden of 7 dagen en 6 nachten achter elkaar.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!